Net als mensen, krijgen honden meer zelfvertrouwen door dingen te doen waar ze goed in zijn. Of door dingen te leren, waarin ze worden geprezen en aangemoedigd. Niemand krijgt meer zelfvertrouwen door te falen of door steeds te horen dat je het niet goed doet.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Wat doe je
Doe de hond aan de riem terwijl je hem iets lekkers geeft. Vraag je vriend of hij 2 meter van jullie weg gaat staan. Geef het commando “zeg hallo!” en loop met je hond naar je vriend. Laat je vriend je hond iets lekkers geven – zonder iets tegen de hond te zeggen of hem te aaien.
Als jouw hond goed alleen kan zijn, en hij laat dat ook zien, dan accepteert hij je als zijn leider. De hond accepteert dat het baasje heeft besloten om te vertrekken. Als je hond erg blij is om je weer te zien, maar niet overdreven opgewonden is bij binnenkomst is dit een goed teken.
Je hond is bang voor zijn baasje
Soms is een hond ook angstig of onzeker tegenover zijn baas. Soms komt het door trainen of opvoeden met een 'harde hand', maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Door ziekte bij de eigenaar of een ongeluk met de hond waar de baas bij betrokken is geweest, kan dit ook mee spelen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Om een verlegen of nerveuze hond op zijn gemak te stellen, kun je het beste zij aan zij naast hem op je hurken gaan zitten. Hang niet over de hond heen en hou je rug recht. Laat de hond naar jou toekomen en laat hem aan je ruiken.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Een laatste positieve houding is onderdanigheid. Dit lijkt misschien niet zo positief als de eigenschappen hierboven, maar het is wel een teken dat je hond respect voor je heeft en weet wat zijn plaats is. Een onderdanige hond houdt zijn hoofd naar beneden, legt zijn oren plat in de nek en wendt de ogen af.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen.
Iedere hond reageert op zijn eigen manier op zijn angsten en fobieën, maar ze laten vaak de volgende gedragingen zien: Binnen plassen of poepen. Trillen. Hard blaffen of janken.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Als je hond blaft bij het zien van een andere hond, wil hij misschien gewoon spelen. Mogelijk voelt hij zich bedreigd en wil hij zich niet laten kennen. Of misschien heeft die andere hond een stok in z'n bek die jouw hond koste wat het kost óók wil hebben, of ... Vooral niet kwaad worden is de boodschap.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.