De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Uw mond spoelen met azijn
Azijn gebruiken om de mond te spoelen klinkt niet als een fijne oplossing. Toch is het een goede manier om er bijvoorbeeld tandsteen mee te verwijderen op plekken die u moeilijk kunt bereiken. Azijn werkt als een soort vloeibare flos en uw gebit voelt na gebruik erg schoon aan.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Appelazijn is het meest populaire type azijn onder mensen die graag actief bezig zijn met hun gezondheid. Appelazijn is gezond en er wordt zelfs gezegd dat het vele klachten en ziekten verhelpt. Dit omvat gewichtsverlies, verlaagd cholesterol, lagere bloedsuikerspiegel en verbeterde symptomen van diabetes.
Ontgiften met appelazijn
De azijnzuur in appelcider azijn werkt verzorgend voor het maagdarmstelsel, herstelt de zuurgraad van het lichaam en helpt ook tegen parasieten. Daarnaast kan appelcider azijn werken tegen bacteriën, schimmels en infecties omdat het sterke antiseptische en antibiotische eigenschappen heeft.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer.
Hoeveel appelazijn drinken per dag? Omdat appelazijn gezond is, wordt aanbevolen 2 tot 3 keer per dag een glas water met appelazijn te drinken. Meer appelazijn drinken is in de meeste gevallen ongezond (vanwege de hoge zuurgraad kunt u bijvoorbeeld last van uw maag krijgen).
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
het azijn trekt in de nagels, echter leeft de schimmel onder de nagel, op het nagel bed. De nagel is het 'voedsel' van de schimmel. Aangezien schimmels een zure omgeving niet prettig vinden, zal de schimmel de nagel minder aantasten in vergelijking zonder een behandeling.
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.
Tot zover de theorie. In de praktijk blijken de schimmels een ontsnappingsroute te hebben, legt Wösten uit. De enzymen die ze aanmaken werken het beste bij een zuurgraad van 7. Maak je hun omgeving zuurder, met azijn bijvoorbeeld, dan scheiden de schimmels ammoniak uit waardoor de verzuring snel teniet wordt gedaan.
Dompel 1 of 2 keer per dag de teennagels helemaal onder in de azijn. Hiervoor kun je ook een voetenbad gebruiken. Maak het voetenbad wel schoon elke keer als je het gebruikt hebt om kalknagel te behandelen. Azijn is zuur en kan het voetenbad aantasten als je het niet schoon maakt na gebruik.
Een behandeling met pillen tegen schimmel werkt het beste. Van de 100 mensen met schimmelnagels die deze pillen nemen, gaan de schimmelnagels bij ongeveer 63 mensen weg. Uw huisarts kan u deze pillen voorschrijven. U krijgt dan itraconazol of terbinafine tabletten (pillen).
Gebruik condooms en glijmiddelen waar geen zaaddodend middel aan is toegevoegd. Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen. De vagina spoelen met azijn of melkzuuroplossing of vaginaal toegediende yoghurt is onwerkzaam.
Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood. Echter, om als disinfectant gebruikt te mogen worden, moet het een bacterie dodend percentage van minstens 99% behalen.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap is dat appelazijn de enzymen in je maag stimuleert. Hierdoor krijgt je spijsvertering een zetje in de juiste richting. Dit heeft tot gevolg dat voedsel wat minder lang in je maag en darmen blijft, en je buik dus minder opzwelt.
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn. Over appelazijn doen allerlei gezondheidsverhalen de ronde.
Appelazijn (en dus geen ander type azijn) zou je bloedsuikerspiegel onder controle houden en lijkt enzymen te bevatten die helpen bij het verteren van zetmeel. Als zetmeel niet volledig verteerd, daalt je bloedsuikerspiegel. En als het niet helemaal opgenomen wordt, neem je natuurlijk niet alle calorieën op.