Communicatie. Honden spreken hun eigen taal. Een klein deel daarvan is vocaal zoals piepen, grommen, blaffen en huilen, maar een veel groter deel gebeurt non-verbaal. Oftewel, via lichaamstaal.
Veel mensen beseffen het niet, maar hun kunnen wel degelijk 'praten. ' Dat doen ze uiteraard niet zoals mensen door middel van woorden. Om te communiceren gebruiken honden lichaamstaal. Hierbij maken ze gebruik van hun lichaam.
Zeg alleen het commando.
Nu je hond begonnen is om een woord te associëren met blaffen, kun “luid” of “praten” zeggen en wachten tot ze blaft. Zorg ervoor dat je het commando maar een keer zegt. Wanneer je hond blaft, geef je een beloning.
Praten helpt je om wezenlijk contact te maken.
Doordat je hond omgekeerd automatisch ook meer op jou gericht zal raken, zal hij ook ontvankelijker zijn voor de boodschappen die jij communiceert. En zo draag je bij tot een “team spirit”. Door met aandacht te praten maak je contact & houd je het vast.
Natuurlijk kan een hond ook blaffen als hij iets wil zeggen. En hij kan nog meer geluiden maken: grommen, piepen of janken. Maar de taal van zijn lijf is het belangrijkste. Geluiden gebruikt de hond vooral om nog eens extra duidelijk te maken wat hij bedoelt.
Honden hebben hun eigen taal. Deze lijkt niet op onze gesproken taal, maar het is toch echt taal. Onderling kunnen honden elkaar heel goed duidelijk maken wat ze willen en bedoelen. Dit doen ze door middel van hun lichaam.
Communicatiemiddelen. Het onderlinge contact van honden vindt voornamelijk plaats via lichaamshoudingen, stand van de staart, de oren en de mimiek. De stand van de staart en oren is, in samenspel met de totale houding van het lichaam van belang voor onderlinge hiërarchie van elkaar ontmoetende of samenlevende honden.
Honden kennen ongeveer evenveel woorden als een driejarige kleuter. Heel slimme honden kunnen tot wel duizend woorden of meer onthouden. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Science.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Net als mensen uit verschillende gebieden 'spreken' honden dialect. Hierin spelen opvoeding en rastypische kenmerken een belangrijke rol. Een hond met staande oren zal niet automatisch de lichaamstaal van een hond met hang- of tiporen verstaan.
Honden kunnen op verschillende manieren met elkaar en met mensen communiceren. Alle honden comminuceren met andere honden en hun eigenaren door middel van geluiden, geuren en lichaamstaal. Misschien probeert uw hond u te vertellen dat hij nodig een plasje moet doen, of dat hij zich niet zo lekker voelt.
De onderzoekers ontdekten dat niet alleen mensen, maar ook honden meestal wel begrijpen wat een blaf betekent. Dus ja: honden kunnen elkaar wel verstaan – maar niet altijd. Deze vraag is beantwoord door Bart Houx van de Factulteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Veel liever draait een hond ons tijdens een begroeting zijn billen toe voor wat in mooi Engels de 'hip nudge' wordt genoemd, oftewel het'heupduwtje'. Dat is niet zoals wij vaak denken opdringerig of onbeschoft, maar in de hondentaal juist onderdeel van een vriendelijk begroetingsritueel.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
Zuchten. Als mensen zuchten, kan dit van alles betekenen, van verveling tot frustratie, tot 'loslaten'. Maar als jouw hond naast jou neerploft en zucht, betekent dit dat ze helemaal tevreden is. Het is een zucht van totale ontspanning.
Naargelang het soort dier, wordt gesproken van een muil, maar dan meestal ook bek, bij de zoogdieren en reptielen, een bek, onder andere bij vissen en de geleedpotigen, een snavel bij de vogels of mondwerktuig bij de insecten.
Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Hondentaal is lichaamstaal
Honden gebruiken hun lichaamshouding, maar ook de stand van hun oren en staart om te laten weten hoe zij zich voelen. De staart omhoog geeft interesse aan, zelfverzekerdheid of alertheid. De staart omlaag staat voor onzekerheid of angst. Alle kleine details spelen een rol.