Tibetaans boeddhisme is de vorm van boeddhisme die aan het einde van de 7e eeuw in Tibet ontstond en zich daarna gaandeweg ontwikkelde. Het heeft zijn wortels vooral in India, met name in het Mahayana-boeddhisme en het Vajrayana. Daarnaast onderging het nog andere invloeden.
Het grootste deel van de bevolking van Tibet hangt het Tibetaans boeddhisme aan. Ongeveer 10% van de Tibetanen hangt het geloof van de bön aan. De bön is een vorm van boeddhisme die is ontstaan naast en onderscheiden moet worden van alle vormen van het Tibetaans boeddhisme.
Het Wiel van Dharma wordt voorgesteld als een wiel met acht verschillende spaken. De acht spaken symboliseren het achtvoudige pad naar verlichting. In acht stappen wordt uitgelegd hoe we als mens onrust en lijden kunnen overwinnen.
Vrouwen werden beschouwd als materialistisch en emotioneel, minder bereid tot wereldverzaking en minder goed in staat om vooruitgang te boeken op het boeddhistische pad. Een wedergeboorte als man was in deze visie het beste wat een vrouw kon overkomen.
Tibet ligt op het Qinghai-Tibet plateau aan de zuidwest grens van China. Tibet grenst aan India, Nepal, Sikkim, Bhutan en Birma. Het oppervlak beslaat ongeveer 7 keer Frankrijk. De gemiddelde hoogte is meer dan 4000 meter boven zeeniveau, Tibet staat daarom ook bekend als het “Dak van de Wereld”.
Tibet kan verwijzen naar: Tibet (gebied), het historische gebied met een eigen volk, cultuur en taal dat zich uitstrekt over verschillende Chinese provincies en autonome regio's waaronder de Autonome Regio Tibet, Tibetaanse Autonome Regio, de staatkundige autonome regio in de Volksrepubliek China.
Tibet is een spirituele bestemming. Niet alleen straalt de Dalai Lama, de geestelijk leider van het boeddhisme, veel rust en wijsheid uit, ook het indrukwekkende berglandschap maakt eenieder nederig. Een reis door Tibet is letterlijk een reis op niveau. Toch is Tibet veel meer dan 'Het dak van de wereld'.
Het is belangrijk dat het gezicht van de boeddha naar de deur kijkt. Zet een boeddha nooit op de grond of in een lage kast, dit is een teken van disrespect. Voor studenten zou het fijn kunnen zijn om de boeddha op hun bureau te plaatsen.
Als je niet kunt begrijpen, kun je niet liefhebben. Dat is de boodschap van de Boeddha. Als bijvoorbeeld een echtgenoot de diepste zorgen of de diepste ver- langens van zijn vrouw niet begrijpt, als hij haar lijden niet be- grijpt, kan hij haar niet op de juiste manier liefhebben. Zonder begrip is liefde onmogelijk.
In het boeddhisme is Tara een vrouwelijke Boeddha van verlichtende wijsheid. Ze heeft 21 verschillende gedaanten in alle kleuren van de regenboog. De bekendste zijn Groene Tara en Witte Tara.
Volgens het boeddhisme lijden we omdat het leven onvolmaakt is. De kern van het boeddhisme is inzicht in het lijden en de weg om dit lijden op te heffen. In diverse landen in Zuidoost-Azië is het boeddhisme de belangrijkste levensbeschouwing.De laatste decennia neemt het aantal boeddhisten ook in het Westen toe.
Het boeddhisme heeft een heleboel geschriften.Eén heilig boek is er niet. Boeddha's leer werd eeuwenlang mondeling doorgegeven, met name door gezang.
Het boeddhisme in het kort
De stichter was Gautama Siddhartha. Hij werd ook wel Boeddha genoemd. Het boeddhisme is een vreedzame leer. Boeddhisten geloven niet in een god, dit is een groot verschil met andere geloven.
Over de Dalai Lama. Zijne Heiligheid Tenzin Gyatso is de veertiende Dalai Lama. Hij is de hoogste spirituele leider binnen het Tibetaans boeddhisme en voorheen de hoogste politieke leider van de 'onafhankelijke' staat Tibet.
Voor Tibet heb je een speciaal permit nodig. Je mag niet zelfstandig door dit land reizen, je moet met een organisatie mee. Wat niet goedkoop is. En je bent dus altijd 'onder begeleiding'.
De bevolking van Tibet bestaat naar schatting voor 85 procent uit Tibetanen. Het totale aantal Tibetanen wordt echter op een kleine 6 miljoen geschat, en de meeste daarvan wonen in de Chinese provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan.
* Zet de boeddha altijd op een hogere plaats zodat hij je huis of kamer kan overzien. Ook moet de boeddha niet omgeven worden door rommeltjes en betekenisloze zaken. Een Boeddhabeeld is niet blij als hij naast je peper-en zoutstelletje moet staan.
Zo herken je een Japanse Boeddha
Boeddha zit dan in de lotushouding en heeft de handen gevouwen. Een ander herkenbaar punt is de vaak losjes vallende mantel waarvan de plooien duidelijk zichtbaar zijn en die de borst bloot laat. Ook het bolle knotje op het hoofd zou een typisch Japans kenmerk zijn.
Happy Boeddha
Hij staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Daarom wordt hij meestal cadeau gegeven of gekregen. Het brengt vooral geluk als je hem over zijn dikke buik wrijft. Het niet mogen kopen van een beeld van de mediterende boeddha berust op een misverstand.
Voor boeddhisten is een Boeddha beeld heilig en dus niet een voorwerp dat je aanschaft omdat het er zo leuk uitziet of omdat iedereen er 1 heeft. Een Boeddha beeld behoort tot de Thaise religie en zij behandelen Boeddha met respect. Zo offeren ze bloemen, water en af toe ook eten. Ze behandelen hem met respect.
Zo ook wanneer je een Boeddha koopt. Het is altijd makkelijk om iets of iemand de schuld te geven, maar een Boeddha brengt geen ongeluk, ook niet als je hem koopt. Er is niets negatiefs aan het Boeddhisme en er is geen enkele monnik die je iets slechts wenst, alleen veel geluk en wijsheid.
Veel mensen krijgen een goed gevoel bij het zien van een boeddhabeeld. Het is een beter idee om je boeddhabeeld in dit geval weg te geven. Men zal je er dankbaar voor zijn!
Voor ons de meest gekke begroeting is waarschijnlijk die van Tibet. Daar steken ze hun tong uit naar elkaar. Dit komt van een vroegere Tibetaanse koning met een zwarte tong, waar mensen erg bang voor waren.
In Tibet vormen Tibetaans en Chinees de voornaamste talen. In de steden wordt vooral Chinees gesproken. Het Tibetaans en Chinees kennen weinig overeenkomsten. De zinsstructuur van beide talen is compleet anders, evenals het schrift.
De huidige Dalai Lama vluchtte uit Tibet in 1959, na een mislukte opstand tegen het Chinese gezag. Vanuit zijn ballingsoord in China bepleit hij een ''zinvolle autonomie'' voor Tibet binnen China. Maar de Chinese regering beschouwt hem als een gevaarlijke separatist.