Met een handkolf creëer je zelf vacuüm door de hendel op en neer te bewegen. In het geval van een elektrische kolf doet de motor het werk voor jou en hoef jij zelf geen vacuüm te creëren. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop te drukken om een vacuümniveau te selecteren dat voor jou comfortabel aanvoelt.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Het kolven met de hand doe je ongeveer 5 minuten. Als er nog melk komt, kun je nog even doorgaan. Na 3 dagen is het handkolven niet meer nodig voor het op gang brengen van de melkproductie, maar sommige moeders vinden het prettig om de borst op deze manier te blijven voorbereiden op het elektrisch kolven.
Wanneer je een kolfapparaat wilt aanschaffen kun je kiezen tussen een handkolf deze bedien je met je hand) of elektrisch kolfapparaat. Handmatig kolven is bijvoorbeeld handig wanneer je heel af en toe moet kolven. Wanneer je dagelijks moet kolven is een elektrisch kolfapparaat een stuk fijner.
Handkolven gebruik je pas als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Je kunt ook best 2 tot 4 keer per dag een handkolf gebruiken, maar het is niet de meest ideale optie. Met je handen kolven is een goede methode als je een beetje kolft. Bijvoorbeeld als je te veel de spanning op je borsten voelt.
Kolf elke borst af tot de melkstroom kleiner wordt. Activeer aan beide kanten de toeschietreflex door je borsten te masseren, dit kan aan beide kanten tegelijk. Start nu weer met kolven tot de melkstroom minder wordt. Gewoonlijk houdt de melkstroom de tweede en derde keer sneller op.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
De eerste dagen na de bevalling moet de melkproductie nog op gang gebracht worden. Start de eerste twee dagen met manueel kolven (met de hand), zo'n 6 tot 8 keer per dag. Vraag eventueel hulp aan de vroedvrouw. Na het kolven met de hand mag u nog 10 minuten elektrisch afkolven om de melkproductie te stimuleren.
Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven. Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”.
Om jouw moedermelk op gang te brengen en te behouden, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten: Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
Het afkolven van moedermelk in de zwangerschap kan zinvol zijn. Dit is het geval als we verwachten dat de baby naast de borstvoeding, ook bijvoeding nodig heeft. U vriest de moedermelk in, zodat u uw baby kunt bijvoeden met uw eigen moedermelk. De eerste moedermelk bevat veel waardevolle stoffen voor uw kindje.
De eerste 24 uur na de geboorte kan u zeker overwegen om manueel te kolven en zo de melkproductie stimuleren. Het is efficiënter, levert meer melk op en er gaat geen druppel colostrum verloren doordat u het gemakkelijk kan opvangen in een lepeltje of cupje.
Het schoonmaken van de borstkolf, flessen en onderdelen doe je als volgt: Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is.
Belangrijk! Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken.
Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven. Soms is het nodig om de melkproductie een boost te geven om wat meer melkopbrengst te verkrijgen. Wanneer baby bij je aan de borst drinkt, zal hij of zij regeldagen of clustermomenten hebben.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
Kolf aan dezelfde frequentie als de voedingen van je baby met een minimum van 8 keer per 24 uur. Dag en nacht kolven kan, naast het pendelen naar je baby in het ziekenhuis, best pittig zijn. Durf hulp te vragen bij de huishoudelijke taken, zodat je zelf ook af en toe kan ontspannen.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Het probleem is dan hoogstwaarschijnlijk dat het opzetstuk van je kolfapparaat niet goed aansluit op je tepel. De ingang is te nauw, waardoor je tepel erlangs schuurt. Of te groot, waardoor een deel van je tepelhof mee naar binnen wordt gezogen. Je hoeft geen andere kolf te kopen als je pijn hebt door het kolven.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Kolven met de hand
Eigenlijk is dit best voor de hand liggend en het is simpeler dan het misschien lijkt. Zorg dat je een schone, bij voorkeur gesteriliseerde kan bij de hand hebt om de melk in op te vangen. Was je handen goed en wrijf ze warm. Masseer eerst kort je borst.