Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee Als je er goed voor zorgt tenminste.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag raakt beschadigd, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Wanneer je 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig dat je 'm vervangt.
Maak een zacht sopje met een mild afwasmiddel en maak de anti-aanbaklaag schoon met een zachte spons of vaatdoek. Voor harde vlekken gebruik je baking soda en laat je deze inweken. Droog de pan af en gebruik bij opruimen een pannenrek of pannenbeschermers.
Kort samengevat. Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat.
Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Zo worden er nog steeds gietijzeren pannen gebruikt die meer dan 100 jaar oud zijn. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen.
Demeyere Alu Pro Duraglide ('beste uit de test')
Een dikke 8,3 krijgt de Demeyere Alu Pro Duraglide van de Consumentenbond! De antiaanbaklaag krijgt zelfs een 10. Geen wonder, want de Alu Pro Duraglide serie van Demeyere kenmerkt zich door de oersterke anti-aanbaklaag die verrijkt is met titanium.
Vaatwassers, schoonmaakmiddelen en afwasmiddelen zijn een no-go bij een plaatstalen pan, echt niet doen! Een plaatstalen pan heeft een hekel aan zuur en dat is precies wat de meeste schoonmaakmiddelen in overvloed bevat. Je zet niet alleen je seasoning op het spel, maar je riskeert ook een fikse dosis roest.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Wat zijn de beste merken voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft.
Een goede selectie aan pannen voor iedere thuiskok (op ieder niveau) bevat minimaal 2 koekenpannen met of zonder anti-aanbaklaag (24 en 28 cm zijn goede formaten. Voor gezinnen raden we aan te kiezen voor minimaal twee kleine kookpannen van 16 tot 24 cm en een wat grotere soeppan van 20 tot 28 cm.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Als je antiaanbaklaag nog steeds niet het gewenste resultaat geeft, raden we aan om de pan schoon te maken met een melamine spons. Je kunt deze spons gebruiken met een beetje water en de carbonisatievlekken zouden moeten verdwijnen, waardoor de antiaanbaklaag van de pan wordt hersteld.
De World Health Organization, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en Amerikaanse Food and Drug Administration hebben allen bevestigd dat PTFE veilig is voor de gezondheid van de mens. Tefal zet zich volledig in om veilige cookware producten met antiaanbaklaag te produceren.
Een van de meest gezonde koekenpannen is een RVS koekenpan. Hier zit niks in met stoffen en is puur gemaakt van Roest vrij staal (RVS). Maar koken met de Proline 7 is niet alleen gezond maar ook nog eens duurzaam. Deze pannen komen standaard met meer dan 20 jaar garantie!
Ze moeten magnetiseerbaar metaal bevatten om te werken op inductie. Gelukkig bevatten de meeste pannen dit materiaal. In veel gevallen kun je bij de overstap van gas naar inductie jouw oude pannen dus gewoon blijven gebruiken op een inductiekookplaat. Het is dus een fabeltje dat je altijd nieuwe pannen nodig hebt!
Je kunt verschillende testen doen om erachter te komen of je oude pannen geschikt zijn voor de inductiekookplaat. Allereerst is er de magneettest, waarbij je een magneet op de bodem van de pan legt.Blijft hij plakken, dan is de pan magnetiseerbaar en geschikt voor inductie.
Teflon, keramische en gehard aluminium anti-aanbak pannen kunnen ieder geschikt zijn voor in de oven. Zowel online, in de winkel als in de gebruikshandleiding wordt vaak aangegeven of de anti-aanbaklaag geschikt is voor de oven.
Voor het eerste gebruik moet je pan altijd meerdere keren inbranden. Doe je dat niet dan heeft de pan geen goede bakeigenschappen en zal je gerecht onherroepelijk aanbakken. Heb je de pan echter goed ingebrand dan is er een eerste natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaan.
Er zijn ook koekenpannen met een natuurlijke anti-aanbaklaag. Bijvoorbeeld keramische koekenpannen hebben de natuurlijke eigenschap om niet aan te bakken. En ook goed ingebrande plaatstalen koekenpannen of gietijzeren koekenpannen kunnen goed presteren bij het bakken van eiwitten.
Hij heeft veel kook programma's gemaakt en weet als geen ander, de beste gerechten op tafel te zetten. Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
De oorzaak van al dat aangebakken eten, zo schrijven onderzoekers in het vakblad Physics of Fluids, schuilt in het feit dat je de pan van onderen verwarmt, zodat de laag olie waarop je bakt niet overal dezelfde temperatuur heeft. In het midden is het meestal warmer dan aan de buitenrand.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Koken en bewaren in aluminium
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
De pan heeft geen anti-aanbaklaag, dus je moet de pan voor gebruik goed invetten om aanbakken te voorkomen. Warm je pan altijd goed op. Doe dit langzaam. Als je met inductie bakt zet je de pan eerst een paar minuten op standje 5 voor je hem hoger zet.
Gebruik geen afwasmiddel, dan haal je de antiaanbaklaag weer weg. Wrijf de overgebleven olie (die er niet uitgaat als je hem leeggiet) in de pan met keukenpapier. Herhaal dit proces van insmeren en inbranden nog 5 x voor een optimaal resultaat.