Na de scheiding zal het dier aan een van beide partijen worden toebedeeld en is één persoon juridisch eigenaar. Belangrijk is om een belangenafweging te maken. Er zal onderling afgesproken moeten worden wie het huisdier krijgt en ervoor zal zorgen.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
Een huisdier heeft geen eigen wil en dus ook geen “stem” in de scheiding. Het is aan de eigenaren om te bepalen wat er met het huisdier gebeurt. Een wettelijke regeling voor een omgangsregeling is er dan ook niet. Jullie kunnen dit als partners echter wel onderling afspreken.
Hoewel de hond vaak als familielid wordt gezien, is de situatie niet te vergelijken met het omgangsrecht met kinderen. Juridisch gezien is een hond een zaak, net als de bank of televisie, en heeft een hond -in tegenstelling tot kinderen- geen eigen rechten.
Gemeenschap van goederen: hond is van allebei
Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de hond van u beiden. Als beide partners het huisdier willen houden, is het aan de rechter om een afweging te maken.
De hond is uw eigendom, wat meebrengt dat u op basis van de wet bevoegd bent het dier op te eisen van de vinder. Er zal afgifte van uw hond moeten worden gevorderd en wanneer uw hond alsnog niet wordt afgegeven kan er om dwangsommen worden gevraagd.
Bij dogsharing delen twee of meer mensen een hond terwijl ze niet samen in een huis wonen. Ze zorgen dus allebei een deel van de week voor de hond. Als de hondeneigenaar te weinig tijd voor zijn hond heeft, zorgt de dogsharing partner een aantal uren of zelfs dagen voor hem.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Mensen kunnen op dit moment nog geen huwelijk aangaan met een dier, terwijl het homohuwelijk wél is toegestaan. Aan die ongelijkheid komt binnenkort een einde. Miljoenen Nederlanders hebben een jarenlange relatie met een (huis)dier, maar voor een eventueel huwelijk is wettelijk niets geregeld.
Wie kan worden aangewezen als bezitter van een dier wordt geregeld in artikel 3:107 BW. De bezitter is degene die het dier voor zichzelf houdt. Dit zal meestal tevens de eigenaar zijn.
Op www.verhuisdieren.nl kun je zelf je hond aanbieden en er wordt dan via een vragenlijst gematcht tussen aanmelder en hond. Je bent zelf verantwoordelijk voor het benaderen van de persoon en het herplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld ook www.hhin.nl inschakelen om je hond te herplaatsen.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Sommige honden gaan blaffen/huilen/spullen vernielen vanuit verveling, gewenning of het feit dat ze weten dat de baas weer terugkomt als ze maar genoeg lawaai maken. Andere honden hebben last van verlatingsangst, waarbij de hond daadwerkelijk angstig is of wordt wanneer de hond zich verlaten voelt.
Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens. Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Een hond delen is perfect mogelijk, soms twijfelen sommige deskundigen wel eens of twee verschillende baasjes wel goed kan zijn voor het hondje. Toch is het best mogelijk om samen voor één hond te zorgen. Een hond delen … , de één is ervoor en de andere is er tegen.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Als je hond vermist is, kun je je vermiste dier op hun website registreren, maar ook kan je er aangeven als je juist een zwerver gevonden hebt. Het meldpunt van Amivedi bij jou in de buurt werkt nauw samen met lokale instanties als dierenasiels, de dierenambulance, politie en de gemeente. Dierenbescherming.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.