Hondenpoten in de sneeuw
Ze kunnen zeker een stootje hebben. Ze bouwen weerstand op tegen hitte en koude op hun poten, zelfs op zeer ruwe ondergrond.
Bevriezing. Let ook op voor pootjes die kunnen bevriezen, bijvoorbeeld wanneer je te lang op het ijs verblijft met je hond. Ook andere plaatsen kunnen bevriezen, zeker bij honden met kort haar. Ook plaatsen waar er weinig haar aanwezig is, zijn erg gevoelig voor kou.
Wanneer je met je hond de sneeuw in gaat ligt onderkoeling op de loer. Nattigheid en kou zijn geen goede combinatie. Een hond heeft een goede vacht, maar dit is niet altijd afdoende. Een hond die altijd binnen woont zal een minder dikke ondervacht hebben dan een hond die buiten leeft.
Honden lopen op hun “blote voeten” over de sneeuw en zijn daardoor erg kwetsbaar voor verwondingen. Een bevroren ondergrond kan leiden tot pijnlijke vrieswonden en ijs kan in de poten snijden. Zelfs de zachte sneeuw kent geen genade voor je hond.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen; Het ademen gaat moeizaam; De hartslag wordt zwakker.
Wanneer het vriest, is het verstandig om het nachthok van de hond tijdelijk in de garage of een stal te zetten. Hier is het niet zo warm als binnen, zodat je hond niet went aan de warmte. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt uitkomt, mag de hond weer naar het nachthok in zijn kennel.
Voor het eerste gebruik van hondenbrillen moeten we naar witte bergtoppen, waar reddingshonden de spierwitte sneeuw ingestuurd werden met een UV-bril op hun neus. Zo riskeerden ze niet om sneeuwblind te worden, een gevaar dat altijd op de loer ligt waar zon en sneeuw samengaan.
In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken. Daarom hebben honden een natte neus.
Kan je niet anders dan een stuk asfalt overbruggen om op een geschikte uitlaatplek te geraken, bescherm dan de pootjes van je hond met speciale hondenschoentjes, een laag je potenwax of een beschermende spray. Die laatste maakt de huid harder en steviger, zodat ze beter bestand is tegen de hitte.
Er bestaan meer dan 345 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt. Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De meeste kleine honden vertonen koude verschijnselen vanaf 8°C. Middelgrote honden kunnen iets beter tegen koude. De eerste verschijnselen treden bij hen meestal op vanaf 5°C. Hou je hond daarom altijd goed in de gaten wanneer temperaturen richting het vriespunt gaan.
Een goede verklaring is, dat honden bij koude temperaturen naar hartenlust kunnen spelen, zonder oververhit te raken. Ze kunnen dus de hele dag hun hobby uitoefenen. Sneeuw is voor de meeste honden precies hetzelfde als een nieuw speeltje. Nieuw, dus interessant.
Een Zwitserse Witte Herder met FCI-stamboom kost gemiddeld tussen 1200 en 1500 euro.
Het leven in een huis met tuin kan ook geschikt zijn, maar een goede omheining is nodig om ervoor te zorgen dat ze niet huis neus achteraan gaan en ontsnappen. Omdat de Shiba Inu een robuust klein hondje is, zullen ze buiten kunnen leven, maar het comfort van een warm huis in de winter waarderen ze ook heel erg.
Pekel en ijsklompjes kunnen (zoals gezegd) wondjes vormen op de voetzolen. Je kunt dit heel makkelijk voorkomen door wat vaseline op de voetzolen van je hond te smeren.
Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.