Er is in het algemeen geen pijn na het onderzoek.Wel kan het onderzoek soms wat krampen in de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (ibuprofen of naproxen) gebruiken.
Na de hysteroscopie
Dit kan tot 2 weken aanhouden. Ook kunnen krampen (als bij een menstruatie) optreden, die na enkele uren tot dagen zullen afnemen. Meestal kunt u dezelfde dag weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Na een ingreep in dagbehandeling wordt een (kleine) week rust aanbevolen.
Bij een therapeutische hysteroscopie voert de gynaecoloog kleine of grotere operaties in de baarmoeder uit, met behulp van een kijkbuis (hysteroscoop). Dit instrument wordt via de schede ingebracht.
Uitleg. Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een poliepje of een spiraaltje waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn.
Verwijderen van een poliep
Een poliep kan abnormaal bloedverlies veroorzaken. De arts kan de poliep verwijderen met een schaartje en tangetje, een elektrisch verhit klein lisje of een “happertje” dat via de kijkbuis wordt ingebracht. Over het algemeen doet dit geen pijn omdat er geen pijnzenuwen in een poliep zitten.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan mag u na twee à drie dagen uw werk weer hervatten. Overleg altijd eerst met uw gynaecoloog over werkhervatting.
De littekens moeten gedurende 4 tot 6 weken na uw operatie de kans krijgen goed te genezen. Nadat u op controle bent geweest, kunt u weer gemeenschap hebben, zo lang als dit voor u prettig voelt.
Waarom hysteroscopie
Met behulp van hysteroscopie is het mogelijk om een spiraal te verwijderen waarvan de draadjes niet te vinden zijn. Met hysteroscopie kunnen afwijkingen in de baarmoederholte worden behandeld. Voorbeelden zijn: vleesbomen, poliepen, verklevingen of,, een in de wand vastgegroeide spiraal.
De meeste poliepen zijn goedaardig, maar de verschijnselen zijn niet van baarmoederhalskanker te onderscheiden. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen (ongeveer 1 op de 20) toch kwaadaardig worden. Daarom is het goed om bij klachten geen risico nemen en je door een arts of gynaecoloog te laten onderzoeken.
De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.
Bij vrouwen die niet in de menopauze zijn, blijven de oorzaken tot op vandaag onbekend, maar het ontstaan van een poliep is altijd te wijten aan een verhoging van het oestrogeenniveau.
Hysteroscopische resectie
Myomen van het type 0 en I en soms II kunnen met Myosure verwijderd worden. Een van de voordelen van deze relatief nieuwe techniek is dat de hysteroscopen die hierbij gebruikt worden smaller zijn dan traditionele hysteroscopen (een diameter van 6,25mm en 7,25 mm).
Het afnemen van een stukje weefsel kan kortdurend een pijnlijk gevoel geven, maar niet zo erg dat plaatselijke verdoving nodig is. Door het nemen van een biopt ontstaat er een wondje aan de baarmoederhals dat kan bloeden. Als er ruim bloedverlies is stipt de arts het wondje soms aan met een etsende stof.
Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn. In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden: Als u zwanger bent.
De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte. U blijft hier ongeveer twee uur ter observatie.
Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. In het geval van de gynaecologische echo beoordelen we de baarmoeder, baarmoederholte, eierstokken en eileiders. Er zijn verschillende soorten gynaecologische echo's: de inwendige (vaginale) en de uitwendige.
De meesten mensen zijn na 4 tot 6 weken redelijk goed hersteld, bij anderen vergt het langere tijd. Dat betekent dat de meeste mensen na 4 tot 6 weken hun werkzaamheden en taken kunnen hervatten. Na een laparoscopische operatie kan dit zelfs al eerder zijn. Na 6 weken is het herstel echter ook nog niet volledig.
Voor een vaginale of laparoscopische hysterectomie volstaat meestal één enkele overnachting in het ziekenhuis. Voor een abdominale hysterectomie blijft u gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Na de ingreep raden we u een zestal weken rust aan. Daarna kan u terug gaan werken.
Afhankelijk van het soort operatie kunt u licht huishoudelijk werk langzaam weer gaan doen. Zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen of tuinieren, mag u de eerste weken nog niet doen. De eerste weken zijn alleen lichte sporten zoals wandelen toegestaan.
Bij een kijkoperatie bekijken we de binnenkant van de baarmoeder met een dunne buis (hysteroscoop). Door deze buis gaat een lichtbundel om de binnenkant van de baarmoeder goed zichtbaar te maken. De kijkbuis is aangesloten op een camera, zodat de arts op een beeldscherm kan zien of er afwijkingen in de baarmoeder zijn.
Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen.
De gehele procedure duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, het feitelijke onderzoek slechts enkele minuten. Tijdens het onderzoek worden diverse opnames gemaakt. U kunt het beste iemand meenemen, zodat u na afloop niet zelf een auto hoeft te besturen.