De oorzaak van een slijmbeursontsteking in de heup is in de meeste gevallen overbelasting van het heupgewricht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u een beroep uitoefent waarbij u veel uw heup belast of door te intensief te sporten. Het komt vaak voor bij mensen die veel hardlopen.
Een slijmbeursontsteking is meestal niet ernstig, maar kan wel lang duren. Soms houden klachten wel enkele maanden aan. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en druk op de slijmbeurs te voorkomen. Als je het gewricht te veel belast, kan de herstelperiode wel een jaar duren.
Symptomen slijmbeursontsteking heup (bursitis)
Het zit tussen botdelen Die slijmbeurs kan ontstoken raken. Dan is er vaak pijn als u op de zijkant van de heup duwt of op de zijkant van uw heup ligt. Het is een drukkende, zeurende pijn in uw heup, aan de zijkant van uw bovenbeen.
Als pijn met rust niet vermindert is het altijd verstandig de huisarts of fysiotherapeut te bezoeken voor nader onderzoek, oefeningen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde arts. Wandelen is in veel gevallen onderdeel van de oplossing om klachten te verminderen, dan wel te voorkomen.
Bij een slijmbeursontsteking adviseren wij u om: Overbelasting van het aangedane gewricht te voorkomen. Voorkom dat er te veel druk op komt te staan en vermijdt activiteiten die een groot beroep op dit gewricht doen. Het gewricht te blijven bewegen.
Soms kunt u deze operatie uitstellen door oefentherapie te doen en veel in beweging te blijven. Fietsen werkt daar bijvoorbeeld heel goed bij. Mensen die doffe pijn hebben aan de zijkant van de heup en er nauwelijks tot niet op kunnen liggen, zouden een slijmbeursontsteking kunnen hebben.
Rust, rust, rust…
Een slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf door rust te nemen. Dat duurt enkele weken tot maanden. Blijf je last hebben van vocht, dan kan een arts het vocht in de holte van de slijmbeurs wegzuigen. Denkt de arts dat je een bacteriële infectie hebt, dan kan hij je bloed laten onderzoeken.
We helpen je eerst de pijn te verminderen. Dat doen we met een deep-tissue massage. Daarmee maken we de spieren in je schouder los en proberen we meer ruimte in je schouder te krijgen. Daardoor krijgt je slijmbeurs de ruimte en neemt de pijn af.
Een slijmbeursontsteking komt vooral voor bij ouderen, maar kan ook al op jonge leeftijd ontstaan. Vooral jonge hardlopers hebben een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de heup. Daarnaast hebben mensen met een beroep waarbij zij veel lopen een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking.
Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Als pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd en daarna ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon.
Symptomen slijmbeursontsteking
Pijn in het gewricht. Roodheid rondom het gewricht. Moeite om het gewricht te bewegen. Zwelling in het gewricht.
Een slijmbeursontsteking is geen ernstige aandoening, maar u kunt er wel langdurig last van houden. In de meeste gevallen wel enkele maanden. Het is belangrijk om gedurende de periode het gewricht voldoende te ontlasten. Rust bevordert immers het genezingsproces.
Slijmbeursontsteking heup naproxen
Medicijnen worden veel voorgeschreven bij een slijmbeursontsteking van de heup. Vooral om de de pijn en de ontsteking te remmen. Bijvoorbeeld Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen zijn bekende ontstekingsremmende medicijnen. Bij te lang gebruik ontstaan soms bijwerkingen.
Andere pijnstillers, zoals NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen), werken bij een slijmbeursontsteking niet beter dan paracetamol. NSAID's hebben wel vaker vervelende bijwerkingen. Daarom kunt u dus beter paracetamol gebruiken.
Het gewricht waar de slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, zich bevindt, voelt pijnlijk en stijf aan. Hierdoor is bewegen moeilijk. Zo veroorzaakt een slijmbeursontsteking van de schouder pijnklachten als u uw armen heft. Daarnaast is de huid rood en voelt deze warm aan.
Als er sprake is van een acute bursitis met veel pijn, kunnen we met fysiotherapie zorgen voor pijndemping middels bijvoorbeeld medical taping. Vaak wordt er door de huisarts medicatie gegeven of zelfs een injectie met een ontstekingsremmend middel.
Middels de foto kan de orthopedisch chirurg nagaan op welke plaats hij de injectie met verdovende medicijnen gaat toedienen. Vervolgens dient de orthopedisch chirurg de injectie toe. Sommige patiënten ervaren dit prikken als pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
In beide gevallen zwelt je pees op en gaat het ontsteken. Het verschil tussen peesontsteking en slijmbeursontsteking is het soort pijn: bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking heel scherp is. Vaak komen de ontstekingen ook samen voor.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Een slijmbeursontsteking zonder bacteriën geneest vaak vanzelf. Het is niet bekend hoe lang het herstel duurt. Soms duurt het weken tot de klachten verdwijnen. Soms komen de klachten terug.
Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting, waarbij bepaalde bewegingen vaak herhaald worden. Ook kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat omliggende structuren ontstoken zijn. Deze ontsteking kan zich verder gaan uitbreiden naar de slijmbeurs, waardoor deze ook wordt aangedaan.
De plaats waar u de injectie krijgt, wordt eerst ontsmet. U krijgt een prik in het gewricht, rond een geïrriteerde pees of rond een beknelde zenuw. De arts spuit er een kleine hoeveelheid ontstekingsremmer (corticosteroïd) in. U voelt de prik wel, maar het doet meestal weinig pijn.
De behandeling van een slijmbeursontsteking neemt weken, zo niet maanden in beslag. De patiënt heeft gedurende het herstel vaak veel pijn. Daarnaast kan de aandoening gemakkelijk terugkomen nadat de patiënt is genezen. Kortom: een slijmbeursontsteking is bijzonder vervelend.