Als poezen gaan paren kan dit er erg ruig aan toe gaan. De poes doet haar kont omhoog en de kater bijt in haar nekvel, dit is allemaal tijdens de dekking. Bij de poes vindt er na de dekking pas een eisprong plaats. De dekking activeert het vrijkomen van de eitje.
Katers hebben kleine weerhaakjes aan hun penis. Na een dekking geven deze kleine haakjes een sterke stimulus of prikkeling (daarom schreeuwt een poes op dat moment, het zal waarschijnlijk minder aangenaam voelen). Hierdoor treedt er een (meestal meerdere) eisprong op en is de dekking meestal succesvol.
Een krolse kat schuurt met haar buik over de grond en wil graag gestreeld of aangeraakt worden. Ze steekt haar achterste in de lucht, om de houding van paren aan te nemen. De poes wil haar geur meer verspreiden dan normaal, om katers aan te trekken.
Ze rolt over de vloer, steekt haar achterlijf in de lucht en jammert om een geïnteresseerde kater te lokken. Ze maakt hierbij heel wat geluidjes: van sensueel kirren tot luidkeels jammeren en gefrustreerd grommen. Raak je haar aan dan zal ze reflexmatig in de paarhouding gaan staan.
Als een kat krols is, gaat deze meer van het hormoon oestrogeen aanmaken. De eileiders en baarmoederwand krijgen extra bloedtoevoer en dan is de kat vruchtbaar. Oestrogeen trekt mannetjes aan en dat kan tot een dekking leiden. Tijdens een dekking zal de poes ovuleren, waarna ze bevrucht kan worden.
Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen. Zorg ervoor dat de doos al enkele weken klaarstaat, zodat ze aan de plek kan wennen.
Na de geboorte
Een nest bevat meestal 4 tot 6 kittens, hoewel het niet ongebruikelijk is om een nest met meer of minder kittens te hebben. Zodra alle kittens geboren zijn, laat je je kat voor haar kittens zorgen. Zodra alle kittens zijn geboren, moet je je kat de tijd geven om haar kittens schoon te maken en te voeden.
Katten maken helaas geen onderscheid tussen familieleden en niet-verwante dieren, er bestaat dus zeker wel een risico op bevruchting door een verwante kat.
In deze tijd vindt de eisprong plaats die door het paren veroorzaakt wordt. Dit betekent: de kat is voortdurend klaar om te dekken. Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond. Katten verliezen hun eetlust en gaan amper naar de voerbak.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
De bevalling van een nest duurt gemiddeld 16 uren, maar kan ook korter of langer duren (4 tot 42 uur). Soms kan na een bevalling van bijvoorbeeld 16 uren 1 à 2 dagen later nog 1 of meer gezonde kittens worden geboren. Vóór de geboorte van een kitten komt de vruchtblaas naar buiten en breekt open.
Uw taak tijdens de bevalling
Sommige katten worden liever alleen gelaten tijdens de bevalling, ze zullen zich dan ook echt verstoppen. Andere katten vinden het wel fijn als de eigenaar bij hun blijft. Het is dan belangrijk dat u vertrouwen geeft: dus raak niet in paniek, maar blijf rustig en vooral geduldig.
De follikels produceren oestrogenen. Deze oestrogenen veroorzaken het krolsheids gedrag. Doordat onze moderne katten in onze huizen leven; veel licht en warmte, is de cyclus niet meer afhankelijk van vroege voorjaar en zomer en gaat vaak het hele jaar door. De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen.
Het lichaam van de gemiddelde kat bestaat voor zo'n 40% uit spieren. Het is dan ook niet zo gek dat je kat wel eens last van spierpijn of stijve spieren heeft. Je kat kan last van stijve spieren hebben tijdens of vlak na inspanning.
Een poes is al geslachtsrijp vanaf vijf tot zes maanden. Dit betekent dat poezen op deze leeftijd voor het eerst krols kunnen worden. Het kan zijn dat uw poes later vruchtbaar wordt. Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar.
De gemiddelde krolsheid duurt 7-9 dagen en deze krolsheid treedt elke 2-4 weken op. Als een poes gedekt is zonder dat ze drachtig is geworden, is de periode tussen twee krolsheden langer (7 weken). Als poezen een nestje hebben gehad, kunnen ze soms al 1 week na de geboorte weer opnieuw vruchtbaar zijn en gedekt worden.
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart. Sommige katten vinden het fijn om iets meer druk te voelen net aan aan het begin van de staart omdat hier ook een geurklier zit.
Katten mag je nooit in het nekvel pakken (ook niet om te straffen). Dit is namelijk erg pijnlijk voor een volwassen kat. Pak een kat ook nooit op om haar op een andere manier te straffen. De beste methode is om één hand onder haar buik te houden en met de andere hand de achterpoten te ondersteunen.
Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn. Ze behoren echter tot totaal verschillende diergroepen.
Chris Dusauchoit over 'poezenfamilies': "Nee, katten blijven elkaar niet herkennen als elkaars moeder, broer of zus" Kittens uit hetzelfde nest: natuurlijk kennen ze elkaar, ze kennen elkaar vaak zelfs van bij de geboorte.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Voor de bevalling zijn een aantal dingen handig om paraat te hebben: Een werpdoos of werpkist met krantenpapier en een zachte deken waar je kat kan bevallen. Schone handdoekjes om de kittens warm te wrijven wanneer nodig. Betadine, wanneer de navelstreng schoongemaakt moet worden.
De bevalling vindt plaats tussen de 58 en 67e dag, gemiddeld op 63 dagen. Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet de eerste kitten geboren zijn. Wanneer de poes voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van de eerste kitten wat langer duren.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.