Gedicht | Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt. “Wat wij samen beleefd hebben, worden mooie herinneringen” schrijft Leonita Gerssen in haar gedicht dat herkenbaar zal zijn voor iedereen die iemand mist. Degene die je liefhebt is er niet meer, maar de herinneringen zullen altijd blijven.
De hemel heeft er een mooie ster bij. Vele fijne herinneringen zullen het verdriet verzachten. Er is een boom geveld, hij zuchtte ruisend nog vol zomerwind... Wat zo diep in je hart zit, kan je door de dood niet verliezen.
Stil ben je van ons heengegaan Je hebt altijd voor ons klaargestaan Geborgenheid en liefde heb je ons gegeven Zo was je hele leven Je was een schat voor ons allen Je te moeten missen zal ons heel zwaar vallen. Vele fijne herinneringen verzachten onze smart voorgoed uit ons midden maar altijd in ons hart.
Het zijn vaak de kleine dingen die in je herinnering blijven: de vredige momenten samen, een glimlach, een bepaald gebaar. Hoe zwaar het nu ook is, op den duur zullen deze kleine dingen het verdriet verzachten. Vele fijne herinneringen zullen het verdriet verzachten.
Grote dingen zijn voor iedereen. Waar je ook bent, 'k zou 't niet weten. Niet in afstand of tijd te meten. Maar ik heb je bij me, diep in mij, Daarom ben je zo dichtbij.
Wat je voor gedicht schrijft, is afhankelijk van de persoon voor wie je het schrijft. Ga bij jezelf na wat je weet over diegene. Interesses, werk, behaalde successen, grappige anekdotes, huisdieren, gezin: schrijf alles wat in je opkomt op, alles is in potentie geschikt voor een gedicht.
Bijzondere momenten om herinneringen te maken
Maak je kinderen belachelijk vroeg wakker om samen de zonsopgang te bekijken. Laat de kinderen de hele dag kiezen wat ze willen eten. Hoe gek het ook is. Logeer een nachtje bij een van je kinderen op de kamer, inclusief lang kletsen.
Wat zo diep in je hart zit, kan je door de dood niet verliezen. Liefde houdt niet op waar het leven eindigt... Sterker dan de dood is de liefde. Woorden schieten tekort, tranen overheersen.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Periode van 36 uur voor strafrechtelijk onderzoek
Er is een aantal redenen voor de periode van 36 uur. Zo moet de politie nog strafrechtelijk onderzoek kunnen doen als er vragen zijn over de doodsoorzaak.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Dit kan bijvoorbeeld wandelen, barbecueën of uit eten gaan zijn. Maak een mooi herdenkinsplekje in huis als je dit nog niet hebt. Sluit het verdrietige jaar af en maak een mooi plekje waar je de nabijheid van de overleden persoon kunt voelen. Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan.
Wat is het? Verdriet is een intense emotie die vaak het gevolg is van een vervelende, pijnlijke of teleurstellende gebeurtenis. Verdriet is een belangrijke basisemotie die symbool staat voor een moment van intens lijden waarbij we ons ongelukkig voelen.
'Nou, sterkte ermee hé! ' (met die wuivende hand) zou je misschien niet zo snel zeggen omdat je zelf ook al aanvoelt dat je de ander dan aan zijn lot overlaat. Maar 'sterkte' is eigenlijk niet veel beter. Wat koopt de ander daar nou van, wat moet hij daar nou mee?
Om aan de nabestaanden je medeleven te betuigen met de dood van een geliefde, kun je ook een condoleancebrief of –kaart sturen. Een condoleance via e-mail of sms kan echt niet. Dat is niet persoonlijk. Of je nu een brief schrijft of een kaart stuurt, schrijf je tekst altijd met de hand.
Het meervoud van herinnering is 'herinneringen'. Eén herinnering, twee herinneringen.
In een rijmschema worden de zinnen die op elkaar rijmen aangeduid met soortgelijke letters, bijvoorbeeld ABAB. In dit geval rijmt de eerste zin met de derde, en de tweede met de vierde. Sommige schema's zijn duidelijk (AABB), terwijl andere meer denkwerk vereisen (ABABC DECDE).
Het gedicht moet een soort verhaaltje worden. Het bespreekt bijvoorbeeld een gebeurtenis uit het leven van de persoon met een grappige ondertoon. Hierbij doet de Sint net alsof hij erbij was en verteld het verhaal vanuit zijn perspectief. Sint kan ook vertellen over de zoektocht van zijn Pieten naar het cadeau.