De pijnboom is een naaldboom die 40 m hoog kan worden. Hij kan 600 jaar oud worden en werd reeds in de oude mythologieën beschreven. Als vruchtbaarheidssymbolen waren dennenkegels heilige voorwerpen.
De leeftijd varieert van 254 tot 489 jaar. Slechts enkele van de leeftijden in de tabel zijn geteld met de jaarringen van de boom, de meeste leeftijden zijn volgens mij geciteerd, geschat of gewoon verzonnen.
De pijnboom word rond de 15 m hoog en is groenblijvend, de kleur van de naalden zijn groenblauw van kleur. gedijd goed op schrale en droge gronden. in de kegels zitten zaden met een vlies/schil.
Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. Om de zaden uit de den te krijgen is veel werk nodig. Er zijn tijdens de oogst dus veel mensen nodig, om veel pijnboompitten te kunnen oogsten. Dit is een van de redenen dat pijnboompitten duurder kunnen zijn dan andere noten, pitten en zaden.
De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen houtachtige schubben. Door geplukte dennenappels te schudden komen de zaden vrij die daarna nog gepeld moeten worden. Dit kan machinaal gedaan worden.
Vanaf: € 3,50. 50 Gram 180 Gram 500 Gram 1 KG.
Pijnboompitten zijn heerlijk in een salade, op je carpaccio of in een quiche. Maar wist je dat er ook een flink nadeel kan zitten aan het eten van deze multi-inzetbare pit? Je zou namelijk goed moeten kijken waar de pitten vandaan komen.
Er zitten veel mineralen in; honderd gram pijnboompitten bevat ruim de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mangaan en koper. Ook bevatten pijnboompitten een flinke dosis fosfor, ijzer, magnesium en zink. In mindere mate zitten er kaliumzouten in. In pijnboompitten zitten relatief veel proteïnen.
Hoe vervangen we pijnboompitten? De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten.
Je kunt ze hooguit voorzichtig tussen een notenkraker breken en voorzichtig eruit halen als je ze heel wilt houden. Maakt het niet uit of ze er heel uitkomen omdat je ze toch fijnmaakt voor de pesto bijv. dan kan je de schil ook met de hamer kapot tikken of minder omzichtig in een notenkraker kraken.
Andere Europese naaldbomen lijken minder hoge leeftijden te bereiken: van de grove den zijn in Zweden leeftijden tot 700 jaar bekend. De arve of bergden schijnt leeftijden tot 800 jaar te bereiken en van de zwarte den wordt aan één exemplaar in Oostenrijk een (niet geverifierrde) leeftijd van 1000 jaar toegeschreven.
De grove den kan 25-35 m hoog worden en heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water opgenomen kan worden. Bij de bosbouw wordt de grove den na 80 tot 120 jaar gekapt. De bomen kunnen echter veel ouder worden.
De parasolden (Pinus pinea) heeft een groeisnelheid van ongeveer 20 cm per jaar.
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden. Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
De oudste bomen bij ons zijn de eiken, die honderden jaren oud kunnen worden. Ook beuken en lindes kunnen enkele honderden jaren oud worden. Populieren, berken en wilgen worden met 80 – 100 jaar veel minder oud.
Door de combinatie geven de pompoenpitten iets extra aan deze gerechten. Pompoenpitten zijn ook erg lekker in pesto. Je vervangt dan de pijnboompitten door pompoenpitten.
Pijnboompitten zijn als ze geroosterd zijn veel lekkerder van smaak. Ongeroosterd zijn ze namelijk smaakloos en flauw. Door de pitten te roosteren krijg je een mooie, egale bruining. Wel moet je goed op blijven letten, want soms zit er maar een minuut tussen ongaar en verbrand.
Voedingsstoffen. Pesto beschikt over vitamine A. Vitamine A helpt bij het behouden van een goed gezichtsvermogen, gezonde huid en tandvlees en is het betrokken bij de weerstand. Naast vitamine A zit er ook vitamine C in pesto.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Dat ze niet “onbeperkt” houdbaar zijn, komt door de ruime hoeveelheid vet die ze bevatten, zo'n 60 g per 100 g pitten. Hierdoor kunnen pijnboompitten ranzig worden. Door te ruiken en eventueel te proeven weet je dus of ze nog goed zijn. Bewaar de pitten bij voorkeur goed afgesloten, op een donkere plek.
Reacties. Geoogst in landen als China, Italie. Ze halen de pitten uit de denneappels van een speciaal soort Dennenboom, geheten de Parasolden (Pijnboom) die groeien in zuidelijke landen.
Laat de dennenappels in de zon drogen tot de dennenappels open springen en de donker gekleurde zaden (met daarin de pijnboompitjes) geoogst kunnen worden. Je kunt ook onder een dennenboom een kleed leggen en de boom voorzichtig heen en weer schudden. De bruine langwerpige zaadjes vallen dan als vanzelf uit de boom.
Zet het vuur middel-laag en doe de pitten in de pan. Schud de pan regelmatig, zodat de pijnboompitten aan alle kanten geroosterd worden. Blijf dit doen totdat de pitten licht van kleur beginnen te veranderen. De pitten gaan van blank, naar bruin en daarna, wanneer je niet oplet, ook heel snel naar zwart (verbrand).