Een maagverkleining is voor mensen tussen de 18 en 65 jaar. Bent u ouder dan 65 jaar? Overleg dan met uw arts. Soms maken artsen een uitzondering.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je een BMI van minimaal 40 hebben, of boven de 35 in combinatie met (een) ziekte(n) die gerelateerd is aan je obesitas. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu of ernstige gewrichtsklachten.
Steeds meer maagverkleiningen:
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Het eerste jaar na de maagverkleining verliezen de meeste mensen 35 tot 40% van hun totale gewicht. De gemiddelde Body Mass Index (BMI) na een operatie is 30 tot 32. Na een aantal jaren worden mensen vaak weer wat zwaarder.
De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Tevens kunt u last krijgen van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt veelal door het langdurig stilliggen in een vaak ongebruikelijke houding tijdens de operatie.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Gedurende de eerste twee weken na je maagverkleining, vermijd je het best vaste voeding. Enkel vloeibare of gemalen voeding is vlak na de operatie aangeraden. Je maag heeft tijd nodig om te genezen en opnieuw tot rust te komen. Geef je lichaam die tijd.
De meeste mensen worden na een maagoperatie nooit echt slank (BMI van 25 of minder). Realistisch is dat je ongeveer 60% van je overgewicht kwijtraakt.
Vier à vijf dagen tot een kleine week (gastric bypass) of twee weken (gastric sleeve) na de operatie mag je weer gewoon eten. Verwacht niet dat dit ook altijd meteen gaat zoals je zou willen. Dit heeft tijd nodig. Lukt het eten je niet dan mag je maximaal 21 dagen het vloeibaar, fijngemalen dieet volgen.
Na Gastric Bypass
Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk.
Is het mogelijk dat de maag weer gaat groeien na een maagverkleining? De maag is een spier, dus deze kan weer wat oprekken, maar daardoor kun je niet altijd méér eten. Vanaf 1 jaar na de operatie gaat eten vaak weer makkelijker. Dat hoort erbij.
Mag ik zwanger worden na een maagverkleiningsoperatie? U mag zwanger worden na een maagverkleining. Het is bekend dat vrouwen met obesitas verminderd vruchtbaar kunnen zijn door een verstoorde hormoonhuishouding. Bij gewichtsreductie neemt de vruchtbaarheid weer toe.
De operatie duurt ongeveer 50 minuten. Meestal blijft u na de operatie 1 nacht in het ziekenhuis en mag u de volgende dag naar huis. Twee weken na de maagoperatie komt u ter controle bij de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist beoordeelt hoe het herstel is verlopen.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren. De resultaten op langere termijn zijn goed.
Net als bij een gastric sleeve is een gastric bypass enkel raadzaam voor patiënten met een BMI van 40 of meer of voor wie een BMI van 35 of meer combineert met bijkomende aandoeningen. Als je regelmatig last hebt van zure oprispingen, dan is een bypass een betere keuze dan een gastric sleeve.
De pijn is tijdelijk en verdwijnt snel, meestal binnen enkele dagen na de operatie. Misselijkheid kan door de operatie veroorzaakt worden, maar ook door de toegediende medicijnen of door uw algehele lichamelijke toestand. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf weer over.
Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven. De zwelling verdwijnt in de dagen na de operatie vanzelf.
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
Het ziekenfonds of de ziekteverzekering betaalt vermageringsingrepen niet volledig terug, ook niet als u aan alle criteria voldoet. U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass.
Til de eerste twee weken niet te zwaar. Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
De Nederlandse Obesitas Kliniek kent in principe geen wachttijd.
Vier à vijf dagen tot een kleine week (gastric bypass) of twee weken (gastric sleeve) na de operatie mag je weer gewoon eten. Verwacht niet dat dit ook altijd meteen gaat zoals je zou willen. Dit heeft tijd nodig. Lukt het eten je niet dan mag je maximaal 21 dagen het vloeibaar, fijngemalen dieet volgen.
Gemiddeld valt u 5 kilo per maand af. Eén jaar na de operatie zit u meestal op het maximale gewicht dat u kunt afvallen.