Vanaf wanneer mag een baby zwemmen? Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten tot je kindje minimaal 3 maanden oud is, dan kunnen de meeste baby's zichzelf goed op temperatuur houden.
Hoe doen baby's het…
Tijdens hun eerste weken maken de baby's ritmische en gecoördineerde zwembewegingen en houden hun eigen ademhaling onder water tegen (ook wel slikreflex genoemd). Na ongeveer 6 maanden, wordt die reflex minder, wanneer ze controle krijgen over hun eigen ademhaling als ze onder water gaan.
Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg. Voor een klein kindje kunnen alle nieuwe prikkels in het zwembad erg intensief zijn.
Gaan zwemmen met een voldragen, gezonde baby wordt afgeraden om verschillende redenen: infectiegevaar. irritatie aan de slijmvliezen en luchtwegen. temperatuurschommelingen (ze kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed op peil houden)
De BabyFloat ® is geschikt voor baby's tussen de 3 maanden en 2 jaar oud. In principe kan jouw kindje deze nek zwemband gebruiken, als hij of zij tenminste 3 maanden oud is.
Heeft mijn baby een zwembroekje of zwemluier nodig? Ja, een zwemluier is handig om mee te nemen. In veel zwembaden is het verplicht, en daarnaast is het wel zo hygiënisch. Een zwemluier absorbeert geen vocht zodat hij niet te zwaar wordt, maar houdt wel ontlasting tegen.
Lekker warm water
Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water 'zwemmen' als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen. U mag weer gaan sporten, als u zich hiertoe in staat voelt. Probeer dit rustig op te bouwen, forceer niets. Zwemmen mag pas weer als het vloeien gestopt is.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Last but not least: doe het rustig aan
Naast dat het heel leuk is, is zwemmen ook heel goed voor de ontwikkeling van je kleine. Maar doe het wel rustig aan. In het zwembad komen er namelijk flink wat nieuwe prikkels op een baby af. Laat je baby dan ook beetje bij beetje aan het water wennen.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Ik kwam er al gauw achter: baby's kunnen zeker onderwater zwemmen. Dit kan dankzij hun oerinstinct. Hierdoor houden zij hun adem in op het moment dat ze onderwater zitten.
Het bevordert zijn motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming. Zwemmende baby's zouden een beter evenwicht ontwikkelen en beter kunnen grijpen dan baby's die niet zwemmen. Je kleintje leert dat hij op eigen kracht kan voortbewegen. Samen zwemmen bevordert de band tussen ouder en kind.
Hoe jonger hoe beter
Dit leren ze in minimaal twee privélessen per week, van tien minuten per les. “Het is de bedoeling dat kinderen na het volgen van dit programma zelfstandig kunnen zwemmen, omrollen naar de rug, ademhalen, drijven, terugrollen naar de buik en verder zwemmen. Hoe jonger je hiermee begint, hoe beter.
Secundaire verdrinking wordt ook wel uitgestelde verdrinking genoemd. En eigenlijk zegt de naam het al: hierbij overleeft het slachtoffer in eerste instantie een verdrinking, maar kan later toch nog het bewustzijn verliezen.
Vaak is dat na een slaapje en na een voeding. Maar niet heel kort na een voeding, want dan heb je kans dat je kindje moet spugen. Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
De baby spa is voor baby's vanaf 14 dagen (wanneer het navelstompje eraf is) tot ongeveer 6-8 maanden. Vanaf ongeveer 6 maanden gaat je baby meer van de grote wereld willen ontdekken door meer te gaan bewegen.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen.