De juiste verhouding voor mortel bestaat uit 3 delen zand, 1 deel cement en 1 deel water. Heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig, dan is het handig om meteen een kant-en-klare mortel te maken.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie.
Mortel bestaat uit bindmiddelen, toeslagstoffen en water. Het belangrijkste bindmiddel is cement, eventueel kalk of een combinatie van cement en kalk.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
De consistentie van betonspecie moet smeerbaar zijn. De specie moet zijn vorm behouden, zonder dat er water uitloopt. Als er te veel water in de betonspecie zit, moet u extra grind, zand, en cement toevoegen (volgens de 1 – 2 – 3 verhouding) totdat de consistentie van de specie weer klopt.
ZAND WIT. Het witte zand is ideaal voor dergelijke werk dan beton, coating, mortel, dekvloer, cement.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Vaak is zand het toeslagmateriaal omdat zand met zijn verschillende korrelgroottes door het bindmiddel (bijvoorbeeld cement) een goede compacte materie maakt die nauwelijks indrukbaar is, goed hecht aan baksteen e.d. en samen met het bindmiddel als het ware "versteent".
Lommelzand voor mortel of stabilisé
Lommelzand heeft een korrelgrootte van 0 tot 2 mm. Dit zand vormt de basis van jouw mortel om te metselen, te voegen of stabilisé te maken. Afhankelijk van welke verharding je kiest, moet je een mortelbed of stabilisé voorzien.
Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Voegzand voor metselwerk
De fijne korrelgrootte maakt voegzand minder gevoelig voor weersomstandigheden, waardoor voegzand uitermate geschikt is voor metselwerk buiten. Door het voegen van de metselstenen krijgt iedere gevel een keurige afwerking.
Maak de specie aan
Schep zand en cement droog door elkaar totdat er een egale kleur ontstaat. Voeg water toe en roer het tot een smeuïge massa. Maak kleine hoeveelheden specie per keer aan, want de aangemaakte hoeveelheid moet je binnen twee uur verwerken.
Vraag zeker hoelang de mortel verwerkbaar blijft, over het algemeen is dit ongeveer 24u, en voorzie dat je de mortel kan opgebruiken in die tijd.
Mortelolie m toe te voegen aan mortels ter verbetering van de verwerkbaarheid en vorstgevoeligheid. Gebruiksklaar, eenvoudig toe te voegen aan aanmaakwater. Verbetert de verwerkbaarheid door creëren van een groot aantal zeer kleine, stabiele luchtbelletjes in de mortelspecie.
mortel kan dienen: hydraulische steenkalk;een luchthardende steen- of schelpkalk met toevoeging van tras (een vulkanisch gesteente);een combinatie van (lucht)kalk en cement.
De algemene verhouding van metselspecie is 1 deel cement op 3 delen zand (metselzand, korrelgroep 0-2, dus korrels van 0,063 tot en met 2 mm). Sommige metselaars prefereren een vettere specie (verhouding 1 cement op 2,5 zand) of juist een schralere (1 op 3,5).
Het aanbrengen van tegels kan al na ongeveer 4 tot 6 uur drogen.
Voegmortel bestaat uit een combinatie van cement, kalk en zand.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Mortel waterdicht maken met Hydramix Pro mortel impregneermiddel. Hydramix Pro is een formule welke van binnenuit bescherming biedt. De mortel, specie en cement wordt door en door volledig waterdicht. Hydramix beschermt de wapening van beton en voorkomt de indringing van water, vuil, mos en algen.
Een bak van beton maak je waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond.