Ga voor kledingstukken uit kreukvrije stoffen, zoals elasthaan, lycra, jeans, wol of kasjmier. Sommige stoffen hebben bovendien een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
100% polyester wassen en strijken: voorzichtig zijn
Strijk dit materiaal alleen als het echt nodig is. De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen. Soms kun je ze er zelf uitwrijven.
Wees extra voorzichtig bij het strijken. Het wordt meestal niet aangeraden om een strijkijzer te gebruiken op polyester, omdat de synthetische vezels kunnen smelten of verbranden, vooral als de strijkzool erg heet is. Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen.
Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
Om tijd te besparen, zou je ook op deze manieren je kleding kreukvrij kunnen krijgen. Gooi je gekreukelde outfit in de droger samen met en nat washandje en zet je droger 10 tot 15 minuten aan. De stoom dat uit het washandje komt, zorgt ervoor dat rimpels in je kleding worden rechtgetrokken.
Kreukvrije stof
Na het wassen hoeft polyester ook zelden gestreken te worden. Gewoon buiten laten drogen is voldoende.
De merken Olymp, Profuomo, Seidensticker, Ledub, Michaelis en Suitable hebben een serie non-iron overhemden die zonder te strijken helemaal kreukvrij zijn. Het enige wat je hoeft te doen is het strijkvrij overhemd op een hangertje laten drogen en aantrekken.
Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen. Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.
Of een shirt snel kreukt hangt af van de stofkeuze. De vuistregel is: hoe dikker de stof, hoe netter die blijft. Tweelaags katoen (2-ply) kreukt bijvoorbeeld minder snel dan enkellaags katoen (1-ply).
De stijltang is eigenlijk net zoiets als een strijkijzer, maar dan met twee vlakken (let wel op de hitte)! Hiermee haal je vliegensvlug alle kreukels uit de randjes van je kleding. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Nederlanders strijken gemiddeld 1 uur en 9 minuten per week. 5 procent van de Nederlanders strijkt ondergoed. Mannen vergeten het strijkijzer vaker uit te zetten dan vrouwen. 7 procent zingt en 1 procent danst tijdens het strijken (voornamelijk vrouwen).
Synthetisch / EasyCare / Anti-kreuk / Kreukherstellend
Programma voor synthetische stoffen die je wat voorzichtiger moet wassen, zoals polyester, polyacryl en viscose. Wast tot 60°C met een lager maximum toerental.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Ja, je kunt wol strijken als het nodig is, zolang je maar extra voorzichtig bent. Gebruik je een strijkijzer, leg dan een doek onder de strijkbout om te voorkomen dat deze de wol te heet maakt en vlekken achterlaat. Een stuk kaasdoek of een katoenen theedoek is ideaal.
Als er te heet wordt gestreken, dan gaat deze "finish" kapot en zullen de gordijnen alleen maar meer kreuken of zelfs krimpen. Strijk bij voorkeur op de achterkant van de gordijnstof. Let goed op de wasvoorschriften om te zien op welke temperatuur (of op hoeveel puntjes) je mag strijken.
Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.