Vlees van aanbiedingen bleek soms bijna 3 jaar oud te zijn, de uiterste wettelijke grens, waarbij vlees nog als “Vers” mag worden verkocht. Er is veel onderzoek gedaan. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”.
Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder." Biovlees is dus het duurste.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
Op gehakt en veel ander vers vlees staat een 'te gebruiken tot' datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.
Vers betekent “ontdooit en niet ouder dan 3 jaar”
Volgens Albert Heijn is het vlees dat zij verkopen wèl vers. Wat vers betekent kon echter niet verklaard worden. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Welke vleessoorten zijn goedkoop? Het goedkoopste vlees uit de supermarkt is afkomstig van een kip of varken. Diepvriessnacks (zoals frikandellen) zijn het goedkoopst en te koop vanaf een gemiddelde kiloprijs van €1,61. Voor goedkoop vers vlees betaal je minimaal gemiddeld €3,96 per kilo.
Koop vlees bij een Islamitische slager. Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.
De Testresultaten
De onbetwiste winnaar van de Smaakpolitie test was de biefstuk van de Keurslager. Een biefstuk die volgens één van de liefhebbers smelt op de tong. Op de tweede plaats ook een slager, de biologische slager.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Het oer-Hollandse weiderundvlees bij Jumbo is afkomstig van veehouders die zich hebben toegelegd op weidegang. Robotmelker Hans van Middelaar uit het Brabantse Sterksel is een van de veehouders die weiderund aan Jumbo gaat leveren.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Net als de meeste producten in de supermarkt, is ook de prijs van brood gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de categorie 'groot brood' gaat het om een stijging van 10,1 procent. Waar je vorig jaar april nog gemiddeld 1,99 euro betaalde voor een kilo brood, is dat nu 2,19 euro.
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Lidl is de goedkoopste met huismerken, Albert Heijn nét iets duurder dan Jumbo. De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop.
Vanaf eind 2021 hebben al onze kipvleeswaren minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vanaf 2023 geldt dit voor al onze verse kip. Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Aldi Transparantie Code geeft herkomst product aan
De supermarktketen noemt dit doel behaald. De ATC staat op alle versvleesproducten in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Ook staat het op verschillende vleesproducten in de andere landen, waaronder Frankrijk.
Slagers blijken gehakt te verkopen dat minder vet is dan dat van veel aanbieders in de supermarkt (waar varkensgehakt vaak niet verkrijgbaar is). Varkensgehakt is vaak van de slager, dat magerder is dan rundergehakt, dat bij slagers én bij de supers volop te krijgen is.
Bij het slachthuis / uitsnijderij
Bij de slachthuizen en/of de grossier koopt de slager zijn vee op basis van de geslachte karkassen die daar in de koelcel hangen. Op het oog beoordeelt hij de de kwaliteit en de hoeveelheid aanwezig vet. Bepalend daarbij is weer de eindbestemming van het vlees.
Vlees uit de supermarkt dat is verpakt plastic bakjes kan drie dagen in de koelkast bewaard worden. Vacuümverpakt vlees kan ongeveer een week bewaard worden. Als je vlees langer wilt bewaren kun je het beter in de vriezer bewaren.