Duizenden jaren geleden werd het skiën uitgevonden in Scandinavië en Azië.Met de moderne variant van het skiën zijn we echter pas in Noorwegen begonnen rond het jaar 1850. Het was de Noor Sondre Norheim die de stijve skibindingen uitvond, die hij van de wortels van de berk haalde.
De meeste skischolen bieden echte lessen aan vanaf 4 jaar. Soms ook vanaf 3 jaar. Zit je kind hoog in de energie en is het sterk, dan kan dit zeker. De meeste kinderen van drie jaar hebben echter nog niet voldoende kracht en coördinatie in hun lichaam om echt te kunnen leren skiën.
Een ski is een lange lat om over sneeuw of andere oppervlaktes te kunnen voortbewegen, skiën genaamd. Ski's werden oorspronkelijk gebruikt in Scandinavië waar men ze gebruikte om zich beter te kunnen verplaatsen over het besneeuwde land. Het woord ski is afkomstig van het oud-Noorse Skiða, dat 'rechte plank' betekent.
Geschiedenis. De meeste wintersporten zijn ontstaan als alternatief transportmiddel in de wintermaanden als de wegen en vaarwegen niet meer op normale manier begaanbaar waren. Zo wordt er al eeuwen geschaatst en gepriksleed om ijsvlakten makkelijker te kunnen oversteken.
Het alpineskiën is ontstaan toen de ski (ontstaan in Noorwegen) zijn weg vond naar de steilere en hogere Alpen (eind 19de eeuw). Al snel bleek dat het voor de lange afdalingen praktischer is de voet vast te klemmen op de ski.
Het skiën zoals we nu kennen is uitgevonden door Sondre Norheim, uit Telemark in Noorwegen. Voorheen werd er alleen gelanglauft op houten latten en je voeten waren losjes vastgebonden met rubberen touwtjes.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
Zwart: de moeilijkste piste van allemaal. Deze piste is geschikt voor de vergevorderde skiër. Deze pistes zijn vaak ook héél erg steil, dus als je er eenmaal opstaat, is het lastig om terug te gaan.
De gronden waarop de pistes liggen zijn vaak van verschillende eigenaren. Dat varieert van gemeenten, de Oostenrijkse staatsbosbeheer, landbouworganisaties tot boeren. De grond wordt van hen gepacht. Het is aan de Bergbahnen of, en welke investeringen er in het skigebied gedaan worden.
Skiën is zich voortbewegen over sneeuw of een kunstskibaan met behulp van twee 'planken', ski's genoemd, die aan de voeten (skischoenen) worden bevestigd. Het woord ski is afkomstig van het Oudnoorse skiða, dat 'rechte plank' betekent. Vroeger was skiën geen sport, maar een transportmiddel in de wintermaanden.
Een sport voor iedereen. Er zijn verschillende vormen van skiën. Denk aan freestyle skiën en alpineskiën. Officieel zijn snowboarden en langlaufen zelfs ook skisporten.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.
Hoe snel leren mijn kinderen skiën? Kinderen hebben de tijd nodig om op hun eigen tempo skiën te leren. Onze ervaring is dat de meeste kinderen 3 of 4 dagen skiles (à 3 uur) nodig hebben om zich veilig te voelen op de skis.
Zo kun je in Sankt Anton am Arlberg als chauffeur van een pistenbully 1.675 euro bruto verdienen plus een kamer met ontbijt en een seizoensskipas.
Hier vind je meerdere skigebieden waar je les kunt geven. Het salaris is niet heel hoog, maar het leven daar is ook niet duur. Je verdient tussen de € 12,- en € 18,- per uur.
De aanschafprijs van een Pistenbully ligt ongeveer tussen de 350 en 450 duizend euro. Onder de motorkap liggen tussen de 430 en 510 pk maar dat is ook wel nodig. De Pistenbully weegt zo n slordige 12.5 ton. Er is een tank van 300 liter en er wordt circa 35 liter per uur verbruikt.
Inleiding. Als je de lokale bevolking moet geloven, is de “Mur Suisse” de steilste skipiste ter wereld. Een ding is zeker: de één kilometer lange piste is legendarisch en tevens een uitdaging voor wintersporters in het gebied Portes du Soleil.
Op nummer 1: De Langer Züg in Lech - Oostenrijk
De koning van de steile pistes vind je in Lech. Op de 1e plaats staat de 'Langer Zug' in Lech, Vorarlberg - Oostenrijk met een hellingraad van maar liefst 142%.
Groene pistes zijn de makkelijkste pistes
Groene pistes zijn bijna nooit steiler dan 10°. Toch is dit niet in elk wintersportland hetzelfde. In Oostenrijk, Duitsland en Italië zijn er bijvoorbeeld geen groene pistes. In die landen is de makkelijkste piste blauw.
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt. Sinds 1987 is er een wereldkampioenschap.
De wedstrijden binnen deze professionele sport worden georganiseerd door 2 verschillende organisaties, namelijk door de FIS en het Franse Ski de Vitesse. De wedstrijden van de FIS worden zo ingericht dat er een snelheidslimiet van 200 km/u is. Kan het dan nog harder dan 200 km/u? Jazeker!