Dit geluid is normaal. Ook deze geluiden ontstaan in de leidingen van het koelsysteem. Je hoeft je geen zorgen te maken want dit geluid betekent dat je koelkast goed koelt. Als de koelkast heel hard trilt, kijk dan of hij wel goed stabiel en waterpas staat.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van uw koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Het verminderen van luchtgeluid (klanken van de koelkast) doet u door de achterwand (of de muur) van het meubel te voorzien van Acusticab. Acusticab is een zelfklevende absorptieplaat en voorzien van een olie- en vochtdichte toplaag en is met een vochtige doek af te nemen.
Tip 1: zet de koelkast waterpas
Wanneer je koelkast niet waterpas staat, trilt het apparaat. Met de verstelpootjes zet je het apparaat waterpas. Controleer ook of voorwerpen tegen de leidingen aan de achterkant van de koelkast zitten en haal deze eventueel weg.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Indien er te weinig gas in uw compressor zit, wordt het vaak niet koud genoeg in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat hij blijft aanslaan. Wanneer de deur van uw koelkast niet goed sluit, ontsnapt er koude lucht uit uw koelkast. Om de temperatuur toch op peil te houden, blijft uw koelkast aanslaan.
Wanneer de compressor aanslaat hoor je deze brommen of zoemen. Dat is normaal. Op warme dagen zal de compressor vaker aanslaan om de koelkast temperatuur laag te houden. Bij energiezuinige modellen zal de compressor wat langer blijven draaien en is het dus normaal om dit zoemende geluid te horen.
Het is bekend dat de isolatiewaarde van [de koelkast] erg groot is. Dit kan incidenteel tot geluidsproblemen leiden bij het uitzetten en inkrimpen van het isolatiemateriaal. Herstel is niet mogelijk, omdat de plek waar het geluid vandaan komt niet is te lokaliseren.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Wanneer de compressor van de vriezer draait, zal er een brommend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor het draaien van de compressor. Wanneer het koelmiddel in de leidingen veranderd van samenstelling, kan er een borrelend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor een vriezer.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber te poetsen. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Gemiddeld verbruik koelkast per uur
U berekent dit door het verbruik van uw koelkast per dag te delen door 24 uur. Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.