Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Bij een goede barbecue horen natuurlijk ook een stukje brood, vers gesneden groenten en heerlijke salades. Reken op zo'n 100 gram bijgerechten per persoon.
De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 100 gram vlees per dag. Dit is ongeveer één stuk vlees per persoon. Bij een BBQ speelt vlees een grotere rol en wordt 400 gram vlees per persoon gegeten. Dit zijn ongeveer 3 stukken vlees per persoon.
Barbecue pakket compleet Royal – 20 personen – voor € 8,80 per persoon.
Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld.
Daarnaast wordt er tijdens de barbecue natuurlijk ook gegeten van bijgerechten zoals stokbrood, fruit en salades. Als je rekening houdt met 150 gram salade, een kwart stokbrood en 75 gram fruit per persoon, zit je altijd goed! Qua drinken kun je rekening houden met ongeveer 3 glazen drank per persoon, per uur.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Onderstaand lijstje helpt je op weg. Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…) Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood, 150 gram pastasalade of 2 tot 3 gemiddelde aardappelen.
Lekker voor bij de barbecue, gourmet of als hapje tussendoor. Voor bij de barbecue, gourmet etc. is 200 gram per persoon vaak voldoende. Als hapje tussendoor is het advies om een grotere portie (ca 300 gram) per persoon te bestellen.
Gemiddeld eet een persoon tijdens een BBQ tussen de 150 en 200 gram salade. Let er op dat u de salade niet als eerst op tafel zet. Uw gasten gaan zich dan eerst tegoed doen aan de salade om vervolgens minder BBQ vlees te eten.
Wanneer u thuis uw barbecue organiseert houdt dan extra rekening met parkeergelegenheid. Leg voor degene die gaan barbecueën kleding (schort) klaar waar eventueel vet of marinade op mag komen. Kies vooraf of u met kolen of gas gaat barbecueën. Denk eraan dat de kolen BBQ 1 uur van tevoren moet worden aangestoken.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Drie stuks vis of vlees per persoon is gewoonlijk wel voldoende. Voor vegetariërs reken je drie veggie gerechtjes op de barbecue per persoon (denk aan vleesvervangers, halloumi of groentespiesjes).
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Barbecue pakket compleet Royal – 12 personen – voor € 9,75 per persoon.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Hoeveel wijn moet je kopen bij de BBQ? Plan voor de zekerheid ongeveer twee glazen per gast per uur. Een fles wijn bevat vijf tot zes glazen, dus als je tien gasten verwacht voor een drie uur durende BBQ, zou dat neerkomen op twee doosjes of twaalf flessen wijn.