Herkomst en betekenis Martijn De naam werd vooral gebruikt voor slaven en later voor martelaren. Het is een verkleinvorm van 'martius', wat 'van Mars' betekent. Mars was de god van de oorlog, zijn naam betekent 'strijd' of 'ik strijd'. In de middeleeuwen werd Martinus een heel populaire naam.
Martijn is een Nederlandse meisjesnaam. Het betekent `De kleine krijgshaftige`.
Een naam is een woord of een combinatie van woorden waarmee personen, instellingen, dieren, planten en zaken op individueel niveau (eigennamen) of op basis van groepskenmerken (soortnamen) benoemd kunnen worden.
Aantallen en varianten Marten
De vrouwen dragen deze naam vrijwel altijd als volgnaam, bij mannen is dat zo in minder dan twee derde van de gevallen. De vrouwelijke variant Martina wordt door 55.000 vrouwen gedragen, maar er zijn ook 750 mannen met deze naam. Vaak wordt de naam afgekort tot Martijn of Maarten.
Vaak wordt de naam afgekort tot Martijn of Maarten. Martijn komt 44.500 keer voor. 43.500 mannen heten Maarten.
Zoek zo online op hoe vaak een bepaalde naam over de jaren gegeven is: Ga naar www.meertens.knaw.nl/nvb/Klik rechtsboven op de zoekbalk achter 'Voornaam'.Typ de naam.
De bekendste variant is Maarten. De naam is van oorsprong een Oudlatijns cognomen (Lat.bijnaam, toenaam), voornamelijk van slaven, later vooral van martelaren. Het is de verkleinvorm van Martius 'van Mars', de god van de oorlog.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
Ze reist vanuit Lissabon op en neer naar Santiago do Cacém, waar Martijn woont, zodat ze doordeweeks kan werken en in het weekend tijd met hem kan spenderen.
De doopnaam is de voornaam die een kind krijgt bij de doop. Deze naam kan afwijken van de naam die bij de burgerlijke stand wordt aangegeven en ook van de roepnaam. Sommigen spreken van 'doopnaam' als ze de naam bij de burgerlijke stand bedoelen.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.
Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.
Wijziging voornaam aanvragen
Wilt u uw voornaam aanpassen? Roep dan de hulp van een advocaat in. Uw advocaat vraagt de voornaamswijziging dan aan bij de rechtbank. U moet daarbij wel de reden opgeven voor de naamswijziging.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
11 november. Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. 's Avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.
Arthur heeft geen duidelijke betekenis. De naam wordt wel in verband gebracht met het Keltische woord 'artus', dat 'beer' betekent, of 'gwr' uit het Welsh, dat staat voor 'held'. Ook kan er een verband zijn met het Oudnoorse 'arnthor', dat een samenvoeging is van 'arend' en 'Thor'.
Sinte, sinte Maarten…
De beste man kwam al een tijd geleden op de wereld, namelijk in het jaar 316 en overleed op z'n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren. Hij werd geboren in Hongarije en was een bekende bisschop in die tijd.