'D'Olle Grieze' noemen de inwoners van Groningen hun Martinitoren. De toren heeft deze bijnaam (De Oude Grijze) te danken aan de huidige kleur van het verweerde Bentheimer zandsteen. De Martinitoren is het symbool van de stad en is met haar 97 meter hoogte en 311 treden vrijwel dagelijks te beklimmen.
De Martinitoren, d' Olle Grieze in plat Gronings, is gebouwd in Gotische stijl en haar constructie begon in 1469. De Martinitoren en de bijbehorende Martinikerk zijn genoemd naar Sint-Maarten, beschermheilige van het bisdom Utrecht, waar Groningen destijds deel van uitmaakte.
De Martinitoren is de bekendste toren van Groningen. De kerk staat aan de grote markt en is met bijna 97 meter ook de hoogste toren van Groningen. Als bijnaam kennen de Groningers de toren als d'Olle Grieze, Gronings voor Oude Grijze.
De naam Martini komt van Sint Martinus, beschermheilige van de stad Groningen en vereerd om zijn betrokkenheid bij mensen. Deze betrokkenheid is precies wat de twee traditionele ziekenhuizen samenbindt - hoe verschillend de sobere protestanten en de uitbundige katholieken van oorsprong ook zijn.
In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.
Dagelijks kun je tijdens de openingstijden de Martinitoren op eigen gelegenheid beklimmen. Je kunt gemakkelijk online of bij de Groningen store (VVV) je kaartjes kopen.
De kerk en de bijbehorende Martinitoren zijn vernoemd naar Sint-Maarten. De huidige Martinikerk is een hallenkerk die voornamelijk uit de vijftiende eeuw dateert. De Martinikerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het eerste bisdom Groningen (1559-1594) dienst als kathedraal.
Het klokkengeluid van de Martinitoren bestaat uit twaalf klokken en is daarmee na dat van de Domtoren in Utrecht de grootste in Nederland. De grootste klok, de Salvator, heeft een diameter van 2,23 meter en weegt 7850 (!) kilo en bestaat al sinds 1577.
De gemeente Groningen heeft het jarenlang verborgen weten te houden, maar nu kan niemand er meer omheen: de Martinitoren staat scheef. De karakteristieke, bijna honderd meter hoge toren staat zestig centimeter uit het lood.
Waar staat Groningen om bekend? Groningen staat bekend om zijn prachtige monumenten, zoals de Martinitoren, en zijn gezellige binnenstad met een grote voetgangerszone en geweldige mogelijkheden om te shoppen. Groningen staat daarnaast bekend als studentenstad, wat zorgt voor een levendige sfeer.
Helemaal op het topje van de Martinitoren staan drie eenzame symbolen bovenop elkaar: een vergulde bol met daarop een ruim zestien meter hoog ijzeren kruis, en bovenin als windvaan een Sint Martinus te paard.
Hij was gebouwd van steen en hout en stortte in 1468 in elkaar. Enkele jaren eerder had in de toren na een blikseminslag een grote brand gewoed. De bouw van de huidige toren begon in 1469. Volgens sommige berichten zou deze toren al in 1482 voltooid zijn, op het bovengedeelte na.
Ook wel Wiederline genoemd.
Big Ben wordt ook wel 'The Great Bell' genoemd. Het is een van de vijf klokken die hun beroemde 'bong' laten horen, nadat ze een stukje van Händels Messiah hebben gespeeld. Zijn bijnaam zou hij te danken hebben aan Sir Benjamin Hall die de toren liet bouwen.
Met 112 meter en 32 centimeter is de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland.
De Martinitoren is de trots van Groningen. De toren is bijna honderd meter hoog en 500 jaar oud. De stad is rond deze toren opgebouwd. Vroeger was de Martinitoren een oriëntatiepunt en een uitkijktoren om de vijand in de gaten te houden, nu een toeristische attractie.
Ook in de kop van Drenthe wordt Groningen aangeduid met 'Stad'. In de Middeleeuwen werd de Latijnse naam Groninga gebruikt op kaarten en munten. Ten tijde van de Franse bezetting heette Groningen Groningue. Zelf noemen de inwoners zich "Stadjers" of "Stadjeder".
Poffert is een typisch Groningse dish. Het is een broodachtig boerengerecht en wordt vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Poffert wordt in een speciale pofferttrommel gekookt.
Groningers zijn inwoners van de stad of provincie Groningen.