Nicolaas van Myra. Hij kwam uit een rijke familie van Griekse afkomst. Hij was al tijdens zijn leven een grote bekendheid en erg geliefd. Om die reden werden zijn botten bewaard in een kerk, iets buiten de stad Myra. In het jaar 550 werd hij heilig verklaard door de Grieks-Katholieke Kerk.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Sinterklaas heeft zelf nooit in Spanje gewoond maar is omstreeks 270 na Christus geboren in de stad Myra, wat in het huidige Turkije ligt, destijds was deze streek deel van het Grieks-Romeinse rijk, want later het Byzantijnse Rijk werd met als hoofdstad Constantinopel. Hij kwam ter wereld als Nicolaas van Myra.
Het sinterklaasfeest is een jaarlijks volksfeest rond de folkloristische figuren van Sinterklaas en Zwarte Piet dat op 5 december in Nederland en de Duitse grensregio en op 6 december in België wordt gevierd.
De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
De meeste kinderen twijfelen op een gegeven moment al wel een beetje. Daar kun je op inhaken. Praat over de twijfels en laat je kind zijn eigen conclusies trekken, of geef hem een extra zetje door de waarheid te vertellen. Neem je kind vooral te allen tijde serieus.
Waar komt Sinterklaas vandaan? Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije.
Eerst werd in 1809 in het boek Knickerbocker's History of New York van Washington Irving een pijp rokende Nicolaas opgevoerd, die in een vliegende koets over de daken vloog en daarbij zoete kinderen cadeautjes bracht, en stoute kinderen de roe.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Als een jongen of een meisje ondeugend of te druk is geweest zal Sinterklaas hem of haar wel aanspreken. 'Ik zeg dan tegen het kind dat het fijn zou zijn als hij of zij in de klas voortaan rustig op zijn of haar stoel zal zitten.
Ja, ook in België! Al zijn er wel plaatsen waar Sinterklaas vervangen is door Sint-Maarten, een heilige die dezelfde functie vervult als Sinterklaas, maar zijn feestje viert op 11 november. Maar het overgrote deel van België viert Sinterklaas, en dat doet het volgens bepaalde tradities.
Probeer er achter te komen waarom je kind zich zo voelt. Je kind kan bijvoorbeeld verdrietig zijn omdat hij of zij denkt dat de gezelligheid, het snoep en de cadeautjes nu ook voorbij zijn. Leg dan uit dat niet meer geloven in Sinterklaas niet betekent dat jullie het niet meer vieren.
,,Ozosnel is het beste paard van stal. Maar hij is zwart! En dan is hij niet goed zichtbaar in de nacht.
Velen zullen hem bijvoorbeeld kennen als Amerigo. Sinds 2019 heeft de sint een nieuw paard, Ozosnel.
Het antwoord is simpel: het paard dat de rol van Amerigo vertolkte is in juli overleden. Quadis - zoals de merrie eigenlijk heette - werd 30 jaar. Het Sinterklaasjournaal kondigde daarom in de aflevering van gisteravond aan dat Amerigo met pensioen is.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra.
Tenzij 5 december op zaterdag valt, dan komt hij aan de dag zelf. Dit jaar, met pijn in ons hart, helaas wéér geen intocht. Echter Sinterklaas komt natuurlijk wel naar Deventer. Het bewijs zullen we zaterdag 4 december leveren.
Zwarte Piet bestaat in Duitsland niet. Sinterklaas wordt vergezeld door verschillende andere hulpjes, afhankelijk van deelstaat en regio. In grote delen van Duitsland is Knecht Ruprecht de rechterhand van Sinterklaas.
Op 5 december is het in Nederland sinterklaasavond. Zo'n 65% van de bevolking viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en men geeft elkaar uit naam van de goedheiligman cadeautjes.
Stefan de Walle (Den Haag, 15 september 1965) is een Nederlands acteur. Sinds 2001 is hij verbonden aan het Nationale Toneel.