Bij de speurtocht naar de eerste landplanten zijn ontelbaar veel plantenresten in gesteenten van tussen de 400 en 500 miljoen jaar oud gevonden. Het zijn zogeheten sporen, een soort zaad waarmee sommige algen, mossen en varens zich voortplanten, die elk jaar met triljarden tegelijk worden geproduceerd.
Mos is de verzamelnaam van vele kleine en kruidachtige planten (meestal groen) die dicht op elkaar gepakt groeien. Mossen hebben geen echte wortels, maar hechten zich vast aan de hand van rizoïden, oftewel 'wortelachtige structuren'. De aangroei van mos wordt veroorzaakt door de combinatie van veel regen en weinig zon.
Mossen zijn in de natuur nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie. Ze houden vocht en humus vast en zo ontstaat er in de natuur een goed microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen. Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen …
Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Mossen vormden de meest schadelijke vervuiling op een dak. De wortels groeien namelijk tot in de poriën van de dakbedekking. Wanneer deze vochtig worden en bevriezen, dan zorgen ze voor vorstschade aan dakpannen, leipannen, shingles of golfplaten.
Bijna alle korstmossen zijn eetbaar, maar dit betekent niet dat ze voedzaam of zelfs smakelijk zijn; maar ze kunnen worden gegeten. Omdat het mos het hele jaar door gemakkelijk te vinden is, ook met name in de wintermaanden, is het een overlevingsvoedsel om weg te stoppen in je kennisbank.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Mos houdt van schaduw, gras niet. Mos houdt van zure grond, gras niet. Mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong.
Er zullen namelijk eerst algen gaan groeien. Dat is prima. Langzamerhand zult u merken dat zich ook mossen gaan vertonen. Het kan wel twee jaar duren voor die zich echt wat gaan uitbreiden.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
De standplaatsen van de meeste steenbe- woners zijn direct aan weer en wind bloot- gesteld: het substraat is soms nat, maar meestal extreem droog. Mossen zijn bij uitstek indicatoren voor vochtigheid.
Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen en andere kleine dieren. Muizen eten de sporenkapsels, en vogels pikken in het mos op zoek naar kleine beestjes. Als je een mospakket in losse blokjes door elkaar ziet liggen, is het gesloopt door een hongerige vogel.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Hoe lang blijft het mos in goede staat? Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
Van de 12.000 soorten wereldwijd staan er 245 op de Nederlandse Rode Lijst Mossen (2004). Plaatsing op de Rode Lijst betekent niet automatisch dat de soort beschermd is. Daarvoor is opname van de soort in de Wet natuurbescherming nodig. De Rode Lijsten hebben daarvoor een belangrijke signaalfunctie.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Na een natte winter kan het mos in je gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door je gazon te verticuteren ontmos je niet alleen, je verwijdert ook de viltlaag. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar.
Voor het verwijderen van mos en algen kun je groene aanslag-verwijderaar gebruiken, maar je kunt ook je eigen reinigingsmiddel samenstellen. Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken.
Het mos "op zich" zal niet gevaarlijk zijn, anders was er zeker voor gewaarschuwd. Wat wel het geval is met mos, dat er een mijt in kan voor komen. Die mijt kan weer drager zijn van de lintworm en zo je paard besmetten. Je zou dan tenminsten 1x per - 2 - jaar je paard/pony moeten behandelen tegen lintworm.
De noordelijke volkeren aten en eten nog steeds Rendiermos (Cladonia rangiferina) bereid uit de maaginhoud van rendier, kariboe of muskusos (halfverteerde korstmossen): een ware delicatesse.
Dak ontmossen prijs
Laat je gewoon je dak ontmossen, dan kan je je verwachten aan gemiddelde kosten van 9 à 15 euro per m2. Kies je voor een dakontmossing en een bescherming met een coating, dan kan je rekenen op prijzen vanaf 30 euro per m2.