Het begin van een staat in dit gebied kwam er in 980 v.Chr., wat ook gebruikt wordt als de legendarische stichtingsdatum van het land.
Ga naar Ethiopie !!! In Ethiopie wordt de Julische kalender gebruikt, die het jaar in twaalf maanden en een dertiende maand van vijf of zes dagen verdeelt. De Ethiopische kalender loopt ZEVEN jaar en ACHT maanden achter bij onze Georgische kalender. In Ethiopie is het NU het jaar 2001.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam "Abessinië", hoewel het Keizerrijk Ethiopië reeds voor die tijd de officiële naam was van het land.
Net als de Koptische kalender heeft de Ethiopische kalender twaalf maanden van elk 30 dagen plus vijf of zes epagomenale dagen (veelal een dertiende maand genoemd).
Bijna 85 procent van de Ethiopische bevolking voedt zich met landbouw afhankelijk van regen. In het noorden van Ethiopië is meer dan 90 procent van de oogst verloren gegaan. De droogte zorgt bovendien voor ernstige veesterfte, waardoor nomaden in het zuiden geen bron van inkomsten en voedsel meer hebben.
Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste kalender ter wereld voorstellen. Die is maar liefst 5.000 jaar ouder dan de huidige gekende exemplaren. Tijdens de opgravingen op de mesolithische site Warren Field in het Schotse Aberdeenshire zijn twaalf in een rots uitgehouwen kuilen ontdekt.
Ethiopië is gelegen in Oost-Afrika en is historisch gezien een rijk land. Landbouw is goed voor meer dan de helft van de economie, en biedt werk aan 80% van de bevolking. Met een geschatte bevolking van bijna 100 miljoen mensen, worstelt 78% van de Ethiopiërs met een inkomen van minder dan €2 per dag.
Een gebruikelijk Ethiopisch maal bestaat uit injera en een scherp gekruide stoofpot waar rundervlees, lamsvlees, groenten, of peulvruchten zoals kikkererwten in worden verwerkt. De keuken van het in Ethiopië woonachtige Guragevolk maakt daarnaast ook gebruik van de onechte bananenplant (enset, Ge'ez: እንሰት inset).
De hoofdstad Addis Abeba is relatief veilig, maar grote en kleine criminaliteit tegen buitenlanders zoals zakkenrollerij en berovingen met geweld komt regelmatig voor.
Zeker 37 procent van de bevolking in Ethiopië leeft onder de armoedegrens van één dollar per dag. Door de economische groei zijn de voedselprijzen weliswaar gestegen en dat is voor boeren gunstig, maar de allerarmsten zijn er nóg armer door geworden, want zij kunnen het voedsel niet meer betalen.
Historici zijn het oneens over de vraag of Ethiopië het enige Afrikaanse land is dat nooit echt gekoloniseerd is geweest. In 1888 en 1896 probeerde Italië Ethiopië tot een kolonie te maken, maar met diplomatie en wapens slaagde het land erin zijn vrijheid te behouden.
In de oudheid kende het gebied wat we nu kennen als Eritrea zijn hoogtijdagen als het koninkrijk Aksum. Een handelsrijk dat bestond vanaf het jaar 100 tot 940 en dat rijkdom kende door de handel in ivoor. Het koninkrijk sloeg zijn eigen munten en rijkte zo ver als tot de Romeins-Egyptische grens.
Nederland is een van de bestemmingslanden. Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevinden zich in Nederland 16.347 Ethiopiërs (cijfers 2016).
In Ethiopië kun je eten het beste vergelijken met de Europese stijl, maar dan net wat pittiger. De Ethiopische keuken is een van de beste Afrikaanse keukens. Gerechten bestaan meestal uit pittige groenten met verschillende soorten vlees.
Abyssinia African Grocery
In de winkel kun je namelijk ook dagelijks verse injera kopen. Er is - behalve op Ethiopische en Eritrese feestdagen - altijd voldoende.
De Ethiopiërs eten met hun rechterhand en zijn gek op injera. Injera kun je vergelijken met een pannenkoek die wordt gemaakt van de graansoort teff, die alleen in Ethiopië voorkomt. Doordat het deeg voordat het bereid wordt drie dagen lang fermenteert, heeft Injera een licht zure smaak.
De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië zijn de islam (34 procent) en het christendom (63 procent). Het merendeel van de christenen is aanhanger ...
Ethiopië staat bekend om de natuur. In het land zijn 14 Nationale parken te vinden. In deze Nationale parken vind je zeldzame diersoorten, zoals: de leeuwen, nijlpaarden, luipaarden, olifanten, zebra's en hyena's. Verder vind je er watervallen, vulkanen, bergen, zoutmeren, warmwaterbronnen en ravijnen.
Het was Julius Caesar die in 46 voor Christus de Juliaanse kalender instelde. Hij bedacht dat het jaar voortaan zou beginnen in januari en dat er om de vier jaar een schrikkeldag zou worden ingevoerd. Men wist toen al dat een jaar 365 dagen en 6 uren telde.
De jaren voor de geboorte van Jezus Christus worden aangegeven met bijvoorbeeld 200 jaar v. Chr. (voor Christus). Op dit moment is het 2015 (na Christus).
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.