Hoeveel soorten paddenstoelen zijn er in Nederland? Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor. Dat zijn niet alleen paddenstoelen met hoed en steel (plaatjeszwammen en boleten), maar ook korstzwammen, buisjeszwammen (houtzwammen), knots- en koraalzwammen en stekelzwammen.
Sommige zijn heel eetbaar of net erg giftig. Om paddenstoelen te herkennen, gebruik je al je zintuigen: ruik, voel en kijk goed.Bij de determinatie van een paddenstoel moet je vaak met je buik op de grond liggen (of een foto nemen van de onderkant).Zo kan je makkelijk onder het hoedje kijken.
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig. Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
Alle vormen van de grote parasolzwam worden beschouwd als goed eetbare paddenstoelen. Meestal worden alleen de hoeden gebruikt die op dezelfde manier als schnitzel kunnen worden bereid. De stelen zijn vaak taai en niet geschikt voor directe consumptie, maar kunnen wel tot champignonpoeder worden verwerkt.
Champignons, oesterzwammen, shiitake, de medicinale ”Lion's mane” en nog veel meer paddenstoelen kun je zelf kweken. Of je nu een voedselbos, moestuin of een balkonnetje hebt, paddenstoelen kweken kun je eigenlijk bijna overal.
Vraagt u zich af of de paddenstoelen in uw tuin wellicht eetbaar zijn, bedenk u dan dat de kans heel klein is. Van de ruim 5.000 soorten die er in Nederland voor komen zijn er slechts zo'n 100 eetbaar. Naast de niet eetbare soorten zijn er ook ongeveer 50 ronduit giftig en weer eens 6 zelfs dodelijk.
Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.
De hanenkam, dooierzwam of cantharel (Cantharellus cibarius) is een van de meest gewaardeerde en gemakkelijkst herkenbare van de niet cultiveerbare, eetbare paddenstoelen.
Het eekhoorntjesbrood valt onder de boleten. Het is een paddenstoel die te herkennen is aan zijn dikke bruine hoed die wel 30 cm groot kan worden. Aan de onderkant heeft hij dicht op elkaar staande buisjes waar de sporen uit komen. Dit zit er een beetje sponsachtig uit.
Nederland kent 30 giftige paddestoelen, waarvan er 5 écht dodelijk kunnen zijn als je ze eet. We vertellen je graag alles over de groene knolamaniet, de panteramaniet, de voorjaarskluifzwam, het bundelmosklokje en de parasolzwam. Je moet ver bij de groene knolamaniet vandaan blijven.
Het is een plaatjeszwam, dat wil zeggen dat de onderkant van de hoed bezet is met lamellen. Daar groeien de sporen die bij rijpheid naar beneden vallen. De sporen van de parasolzwam zijn wit van kleur, wat je kan zien als je ze opvangt op een donker stuk papier.
1. Witte champignon (de Paris) De bekende witte champignons in blauwe bakjes noemen we ook wel Parijse champignons. Het zijn de meest gegeten paddenstoelen in België.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel. De prognose werd beter door de medische vooruitgang inzake reanimatie. Toch blijft een intoxicatie met Amanita phalloides uiterst ernstig.
Het algemene Gewoon eekhoorntjesbrood komt in Nederland voornamelijk voor in lanen; vaak in gezelschap van andere bijzondere laanpaddenstoelen. Het Gewoon eekhoorntjesbrood behoort tot de bekendste steelpaddenstoelen van Nederland, net als de overbekende paddenstoel “rood met witte stippen”: de Vliegenzwam.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
In jonge toestand, zolang de inhoud van het vruchtlichaam nog wit van kleur is, zijn parelstuifzwammen eetbaar. De beparelde "hoedhuid" en de steel moeten wel eerst verwijderd worden en de paddenstoel moet worden gebakken.
De weidekringzwam kan niet rauw gegeten worden, want dan zijn ze licht giftig. Het steeltje is vrij taai en wordt daarom vaak afgesneden en niet gebruikt. Maak ze voor gebruik even schoon met een borsteltje.