Baking Soda is effectief tegen maagzuur en indigestie. Het neutraliseert zuren en is hetzelfde als maagzout. Baking Soda is dus het zelfde als maagzout, maar dan stukken goedkoper dan die van Gimborn en net zo veilig en effectief!
Overbodig gebruik van baking soda veroorzaakt buikpijn door overtollig gas en heeft invloed op de aanmaak van maagzuur, wat maag- darmklachten kan opleveren. De reactie tussen baking soda en maagzuur maakt echter wel korte metten met brandend maagzuur, wat meteen de belangrijkste medische toepassing van dit middel is.
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Als er te veel natriumbicarbonaat wordt toegediend, kan de zuurgraad van het lichaam te hoog worden. Dit kan leiden tot onder meer vermoeidheid en misselijkheid. In extreme gevallen komen vermindering van bewustzijn en zelfs coma's voor.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Neem zeker niet te veel. Houd je goed aan de voorschriften op de verpakking. Zelf neem ik een half theelepeltje per keer op een glas water. Ook niet tegelijkertijd met melk gebruiken, maar enkel met een glaasje water innemen.
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Zuiveringszout bindt maagzuur. Dit maakt de maaginhoud minder zuur. Alginezuur vormt een beschermende laag bovenop de maaginhoud. Hierdoor kan maagzuur minder makkelijk de slokdarm instromen.
Baking Soda heeft behalve de scheikundige naam natriumbicarbonaat nog tal van andere namen, zoals maagzout, zuiveringszout, bakzout, baksoda, steenzout e.d. Als je bij natriumbicarbonaat de 'bi' weglaat, krijg je namelijk opeens een heel ander product.
Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp).
Baking soda is goed voor de algehele gezondheid
Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan.
De klachten die een tekort aan maagzuur met zich meebrengt
Misselijkheid en duizeligheid. Een opgeblazen buik, diarree en winderigheid. Door het remmen van de maagzuurproductie neemt de spijsvertering af. Voor de vertering van voedsel is het belangrijk dat de maag voldoende zuur is en dus een lage pH-waarde heeft.
Natriumbicarbonaat innemen
Start je dag met een glas water waaraan je een halve theelepel natriumbicarbonaat toevoegd. Zodra de bicarbonaat opgelost is in het water kan je dit op een nuchtere maag opdrinken. Wanneer je echt wilt ontzuren is het aangewezen om dit op een nuchtere maag te doen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.
Wat is baking soda? Baking soda is een fijn wit poeder dat zowel te gebruiken is als schoonmaakmiddel als geschikt is voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld als bestanddeel van bakpoeder voor het laten rijzen van deeg. Het kan ook gebruikt worden in brandblussers en in maagtabletten tegen brandend maagzuur.
Over het algemeen is de stelregel voor het gebruik van bicarbonaat in geval van gezondheidsklachten en ontzuren: 3 weken gebruiken 1 week niet. Mensen met ernstige nierproblemen dienen eerst met hun huisarts te overleggen.
Bijwerkingen. Gemeld is: metabole alkalose, met name bij hoge dosering en met name bij patiënten met een gestoorde nierfunctie of hypocalciëmie; deze kan gepaard gaan met een verhoogde spiertonus, spierspasmen en tetanie. Hypokaliëmie, hypernatriëmie. In hoge dosering: cardiale depressie met verlaagde calciumspiegels.
Er doen verschillende huismiddeltjes de ronde die zouden helpen bij brandend maagzuur. Bij sommige mensen zou melk (al dan niet met anijs) of cola verlichting brengen. Verder worden rauwe aardappelsap, een slokje azijn, gezuiverd krijt, ananas (vers, niet uit blik), rauwe havermoutvlokken, en verse basilicum genoemd.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.