Als je wilt weten wanneer een artikel of pagina is gepubliceerd, zoek dan een datum op de website. Je kunt ook een Google-zoekopdracht voor de site uitvoeren met een speciale URL-operator die de datum kan onthullen. Als je wilt weten wanneer de site zelf is gepubliceerd, kun je zoeken in de broncode van de website.
Om te beginnen ga je naar Google. Daar geef je het adres in van de post. Vervolgens klik je op het webadres in de adresbalk (niet in de zoekbalk van Google) en ga je naar het uiteinde van de url. Daar voeg je “&as_qdr=y15” toe aan het webadres en je drukt op enter.
Die allereerste site is nog altijd te bezoeken. De Britse bedenker van het World Wide Web (WWW), Tim Berners-Lee, publiceerde op 6 augustus 1991 een link naar de eerste website in een online-discussiegroep. De eerste website was die van het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève, waar Berners-Lee werkte.
Eerste browser en website
In 1990 bouwde Berners-Lee de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Die is nog steeds in de lucht. Inmiddels zitten ongeveer 4 miljard mensen op het wereldwijde web en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites.
Over gecachte links
Google maakt een momentopname van elke webpagina als back-up voor het geval de huidige pagina niet beschikbaar is. Deze pagina's worden vervolgens opgeslagen in de cache van Google. Als je op een link met de tekst In cache klikt, krijg je de versie van de site te zien die door Google is opgeslagen.
De allereerste website werd op 6 augustus 1991 gepubliceerd door de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee. De website vormde de basis voor het world wide web (www) dat we dertig jaar later nog steeds gebruiken. Berners-Lee staat inmiddels bekend als de grondlegger van het www.
Timothy John (Tim) Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van het world wide web of wereldwijde web (www). Hieraan werkte hij toen hij consultant-software-engineer bij het CERN in Zwitserland was, van juni tot en met december 1990.
Aantal websites in 2021
In 2021 zijn er over de hele wereld meer dan 1,83 miljard websites.
Drie jaar later in 1994 werd er voor het eerst via het web iets verkocht. De Pizza Hut verkocht pizza's via het internet. Ook werd het SSL-protocol ontwikkeld.
In 1996 was het internet algemeen bekend bij het grote publiek, maar werd de term over het algemeen gebruikt als synoniem voor het wereldwijde web.
Om de broncode van websites te bekijken in Google Chrome, Firefox en Microsoft Edge kan je in alle 3 de browsers dezelfde handeling uitvoeren. Houd Ctrl ingedrukt en klik op U (Ctrl + U) en je ziet de broncode van de website. Dit is geschikt voor een Windows computer.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs.
De Colossus was zo'n apparaat en werd gezien als de eerste elektronische computer. Hij werd in Engeland gebouwd in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Colossus werd gebruikt om geheime codes te ontcijferen. De Colossus (de naam zegt het al) was kolossaal groot.
Het programma Usenet liet in 1979 als eerste hun gebruikers berichten en bestanden met elkaar uitwisselen. Dit resulteerde in discussies over sport, wetenschap, literatuur en muziek. Het eerste echte social media kanaal zoals we dat nu kennen is het zakelijke LinkedIn, wat werd opgericht in 2003.
Het is vandaag exact dertig jaar geleden dat de eerste website online kwam. Het gaat om een pagina van CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Zwitserland, die door internetuitvinder Tim Berners-Lee op 6 augustus 1991 werd gepubliceerd. De website in kwestie bestaat nog steeds.
World Wide Web (het wereldwijde web), (afgekort: WWW) is het systeem waarmee je pagina's met informatie kunt vinden via URL's. Hyperlinks verbinden de verschillende pagina's. De HTTP-techniek zorgt ervoor dat de informatie via het wereldwijde web worden verstuurd.
Klik op Instellingen (settings) Ga naar Browsergegevens wissen (Clear Browsing Data) Klik op Kies wat u wilt wissen (Choose what to clear) Vink aan Gegevens en bestanden in de Cache ( Cached data and files)
Mocht je de cache willen leegmaken of de data helemaal willen verwijderen, ga dan naar Instellingen / Opslagruimte en druk op Ruimte vrijmaken. De telefoon of tablet kan dan laten zien welke tijdelijke bestanden meteen weg kunnen.