HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
De beste manier om vlinders naar de tuin lokken is met nectarplanten. De meeste soorten hebben mooie bloemen, zoals ijzerhard (Verbena), kattestaart (Lythrum), rode zonnehoed (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone x hybrida). Ook hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig.
Er zitten alleen geen vlinders meer op. Anders kun je er koolwitjes, distelvlinders, kleine vossen en dagpauwogen op zien, lebberend aan de nectar, met van puur genot zacht wiegende vleugels. Die zijn nu in winterslaap, weggetrokken of dood. Zo niet de vlinderstruik.
Vlinderstruik (Buddleia davidii)
Vlinderstruik, ook herfstsering genoemd, bloeit vanaf begin juli. De zoetgeurende, lila, rode, witte of gele bloemaren lokken vooral vlinders (koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos, atalanta), maar ook andere insecten aan.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
Weersomstandigheden: Vlinders kunnen niet goed tegen droogte. Ze kunnen dus niet de hele tijd in de felle zon zitten, want dan drogen ze uit. Ook kunnen ze niet tegen te veel regen. Het weer kunnen wij en de vlinders niks aan doen.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
2. Kattenkruid (Nepeta) Kattenkruid is een uitstekende muggenverdrijver. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van kattenkruid op muggen, en de plant schijnt tot wel tien keer zo effectief te zijn als het anti-muggenmiddel DEET.
Deze plant wordt je nieuwe beste vriend, als jij wel eens last hebt van spinnen in huis: de muntplant! Ja je leest het goed, spinnen hebben namelijk een hekel aan de geur van munt. En wees niet bang, want de munt plant is een natuurlijke vijand voor de spin.
Vijanden van vlinders
Van gedaante verandert tot vlinder heeft hij ook een verscheidenheid aan vijanden zoals vleermuizen, vogels, zoogdieren, reptielen en spinnen. Ook bepaalde soorten insecten en sprinkhanen eten vlinders. Door al die vijanden krijgen de meeste vlinders geen kans om volwassen te worden.
Nachtvlinders zelf zijn verreweg het belangrijkste voedsel van de nachtzwaluw. Deze heeft het vooral op de grotere en algemenere nachtvlinders, want die kan hij makkelijk te pakken krijgen.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Pimpelmezen eten naast spinnen– en vlindereieren ook bladluizen en rupsen en wellicht nog veel meer soorten. Eén koppel pimpelmezen brengt per dag zo'n 700 rupsen naar het nest voor de jongen. Een grotere kampioen is de huiszwaluw die muggen, vliegen, bladluizen, vlinders en eendagsvliegen eet.
2 Lavandula angustifolia (lavendel)
Behalve een rijke bloei met mooie lila bloeiaren, die heerlijk geuren, heeft deze lavendel ook mooi zilvergrijs blad dat bij aanraken een intense lavendelgeur verspreidt. De kleine bloempjes bevatten veel nectar, bijen en vlinders komen er dan ook massaal op af!
De vlinderstruik toppen
De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.