De eerste tekenen van leven op het huidig Brugse grondgebied stammen uit de 2e eeuw n.C., toen er zich een Gallo-Romeinse nederzetting bevond. De naam van Brugge werd voor de eerste keer vermeld tussen 850 en 875.
De Saaihalle of Natiehuis van de Genovezen, is een bouwwerk in Brugge. Het dateert uit de 14e eeuw en is het oudste gebouw van Brugge waarvan de datum vermeld is op de gevel.
Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De stad is vooral bekend als Werelderfgoedstad, omdat de gehele historische binnenstad sinds het begin van dit millennium op de beroemde Werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld staat.
Vlaanderen behoorde sinds eind 14de eeuw namelijk tot het rijk van de Bourgondische hertogen. Zij bouwden hun residentie in Brugge verder uit en de stad werd al snel een culturele hotspot. Naast het traditionele laken werden er volop nieuwe luxeproducten geproduceerd en verkocht.
Brugge was in de late middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden in Europa. Handelsreizigers vanuit alle landen in Europa kwamen hier naar toe om hun goederen door te verkopen. Doordat Brugge aan het water lag, wat inmiddels is verzand, konden boten makkelijk de stad bereiken.
Boudewijn stichtte het graafschap Vlaanderen en breidde zijn domein uit van de kuststreek tot aan de Schelde en de Artois . Hij bouwde de vesting Brugge met vooral de stenen van de stad Oudenburg . Rond 875 vinden we de naam Brugge voor het eerst op een munt.
Brugge wordt vaak “het Venetië van het noorden” genoemd, een titel die het te danken heeft aan het groot aantal bruggen die de binnenstad telt. Heb je een idee hoeveel er dat eigenlijk zijn? In de historische binnenstad alleen 43, in heel Brugge een 70-tal.
Regelmatig wordt naar Brugge verwezen als het "Venetië van het Noorden", refererend aan de vele waterlopen en bruggen. De meeste van deze kanaaltjes worden "reien" genoemd, naar de rivier de Reie.
37.000 jaar geleden begon het allemaal. Er leefden toen al mensen aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie. Tijdens de Romeinse verovering van Gallië had men het nog niet over Gent, maar wel over 'Ganda'. Dat is een Keltisch woord voor samenvloeiing.
Hier wordt Nederlands gesproken met een Vlaams dialect. Ook het lokale dialect, het Brugs, wordt volop gesproken in Brugge. Het is een stadsdialect gebaseerd op het West-Vlaams.
Brugge is een erg toeristische stad en veel van de horecagelegenheden en verschillende winkels en musea focussen zich dan ook op de streekproducten die internationale toeristen komen proeven. Zo zijn er heel veel biercafés waar je de lokaal gebrouwen bieren kan proberen, zoals een Brugse Zot of een Staffe Hendrik.
Brugge is een heel leuke stad die ontzettend veel culturele activiteiten te bieden heeft. Ik raad je wel aan om in het vroege voorjaar of in het late najaar te gaan. Nu was het prima te doen qua drukte, maar iets later in het jaar is het enorm toeristisch. Wel iets om rekening mee te houden dus!
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.
Antwerpen blijft de grootste met meer dan 524.000 inwoners, gevolgd door Gent (261.000) en Charleroi (201.939). Leuven sluit de top-10 af met 101.488 inwoners.
Brugge telt vier goed bewaarde middeleeuwse stadspoorten (Gentpoort, Kruispoort, Smedenpoort en Ezelpoort). De Gentpoort was daarvan het meest strategisch gelegen: bij het begin van de weg naar Gent.
In een tekst van de Gentse Sint-Baafsabdij kun je de eerste vermelding van Brugge ooit vinden. Het document is een inventaris van de abdij en dateert van het midden van de 9de eeuw. In 851 werd Gent door de Noormannen bedreigd.
Op 1 januari 2021 telde Brugge exact 118.446 inwoners. Brugge Centrum blijft qua aantal inwoners het grootste met 19.846 inwoners.
De prijs vastgesteld door de Stad Brugge bedraagt € 60/half uur per koets. (max. 5 personen). De koetsen rijden naar het Begijnhof en terug.
Hamburg is de op een na rijkste stad van Europa. Het herbergt de meeste miljonairs van Duitsland. Het heeft het meeste water van alle Europese steden, de meeste bruggen (meer dan Londen, Amsterdam en Venetië samen) en de meeste zwanen.
En Brugge blijft ook niet gespaard van bombardementen. In totaal vallen 6.000 bommen op de stad. "Dat veroorzaakt uiteraard angst. Naar schatting 130 huizen worden vernield en er zijn ook minstens 150 slachtoffers.
“Brugge is zo de chocoladewinkelhoofdstad van België, en zelfs van Europa. Geen enkele stad heeft in verhouding tot het inwonersaantal meer chocoladewinkels”, zegt Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt.