Uit onderzoek blijkt dat acnelittekens ontstaan wanneer er sprake is geweest van een (forse) ontsteking. Niet elk puistje vormt direct een risico op littekenvorming, maar hoe groter de ontsteking en hoe regelmatiger de ontsteking voorkomt, hoe groter de kans op huidbeschadiging.
Een acne-litteken ontstaat wanneer de acne flink ontstoken is geraakt en de huid heeft beschadigd. Of je een litteken overhoudt aan de acne, is afhankelijk van verschillende factoren: De ernst van de ontsteking. De plek van de ontsteking.
Je hebt meerdere soorten littekens: atrofisch, hypertrofisch, keloïd en acne littekens. Het kan zeker één tot anderhalf jaar duren voordat een litteken is 'uitgerijpt' en dus het eindresultaat heeft bereikt. Door masseren kan een litteken mooier genezen.
Vaak worden putjes of pockmarks in je gezicht ook wel gezien als acne-littekens. Toch hoef je geen acne te hebben gehad om putjes te krijgen. Dit kan ook al door één sporadisch puistje komen of bijvoorbeeld door de waterpokken. Putjes in je gezicht ontstaan wanneer je door een ontsteking collageen in je huid verliest.
Om restacne te verminderen, gebruik je thuis effectieve huidproducten om talg, roodheid en pigmentvlekjes te verminderen. Exfolianten op basis van AHA (glycolzuur) en BHA (salicylzuur) bevorderen de afschilfering van de huid. Bovendien zorgen deze zuren ervoor dat de huid oplicht en minder rood wordt.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Een litteken bezit niet de functies die een gezonde huid wel heeft. Een litteken is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als de normale huid. Ook geeft het vaak klachten zoals jeuk, verharding en verdikking is kan het ontsierend zijn.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
In het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
De rode bultjes en puisten ontstaan door ontstekingen van de haarzakjes in de huid. Dit heet folliculitis of haarwortel-ontsteking. De ontsteking treedt vooral op op plaatsen van het lichaam waar zich haren bevinden, inclusief het hoofd. Dit probleem komt veel voor, zowel bij mannen als vrouwen en op alle leeftijden.
Hoelang blijft mijn litteken rood? We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op. Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken.
Littekens zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen wordt gestimuleerd.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Littekens helemaal voorkomen is lastig. Ze ontstaan namelijk door een beschadiging van de huid. Deze zijn lastig te voorkomen. Je kan er voor kiezen om een litteken te laten verwijderen maar je kan ook proberen het litteken zoveel mogelijk, na het beschadigen van de huid, te voorkomen.
Probeer voedsel met een hoge glycemische index-notering (GI) te vervangen voor voedsel met een middelmatige tot lage notering. Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Zorg dat je lichaam de nodige anti-oxidanten binnenkrijgt, zoals vitamine A (pompoen en wortels), vitamine E (waterkers en avocado), donker fruit, bessen en rode druiven. Vrije radicalen en oxidatie kunnen de ontstekingen in de acne verergeren. Antioxidanten bestrijden deze negatieve effecten.