Verlatingsangst komt vaker voor bij honden en wordt meestal veroorzaakt door overafhankelijkheid van de eigenaar. Deze afhankelijkheid kan ontstaan doordat ze te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, wanneer ze aan hun lot zijn overgelaten of gewoon vanwege het temperament van de hond.
Verlatingsangst. Dit komt heel vaak voor bij dementie. De oudere hond kan verlatingsangst ontwikkelen als huidige routines veranderd worden of als de hond verhuist, ook met zijn eigenaren.
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Probeer jezelf te realiseren dat je geen controle hebt over de gevoelens of gedachten van andere mensen. Of ze moeten van je houden en je nemen zoals je bent, of het heeft niet zo moeten zijn dat ze in jouw leven thuishoren. Probeer gewoon jezelf te zijn en geen controle over de ander uit te gaan oefenen.
Ook ervaringen op latere leeftijd kunnen zorgen voor verlatingsangst. Gebeurtenissen op latere leeftijd kunnen ook zorgen voor verlatingsangst. De angst is meestal latent aanwezig in de jeugd maar komt bijvoorbeeld pas aan de oppervlakte bij een eerste relatie, een overlijden of als je op jezelf gaat wonen.
Hoe ontstaat verlatingsangst? Verlatingsangst raakt vaak thema's rondom hechting, vertrouwen en verbinding. Het kan zijn dat dit voortkomt uit jouw jeugd of kindertijd. Soms heeft dit te maken met onveilige of geen hechting tussen jou en je ouder, waarbij jouw ouder niet aanwezig was als veilig persoon.
Honden die ernstige verlatingsangst hebben moeten rustig wennen aan jouw afwezigheid. Verdwijn gedurende dag voor korte tijd. Ga gewoon even naar een andere kamer en kom na een paar minuten weer terug. Doe alsof er niets aan de hand is en beloon de hond met wat lekkers als hij kalm en ontspannen blijft.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Hier kun je aan werken door je hond dingen te doen geven waar hij zich mee kan vermaken, zodat hij langzaam aan minder aandacht van jou nodig heeft. Denk aan een hondenpuzzel, speurspel of vul een Kong met iets lekkers waar hij even zoet mee is. Hij krijgt zo meer zelfvertrouwen en wordt wat minder afhankelijk van je.
Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat. Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten.
Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat je snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat je weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet 'gewoon aan wennen'.
Volgens Durston kunnen honden eigenlijk niet langer dan drie à vier uur alleen zijn, maar dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van het karakter van je hond. “Net als mensen kunnen sommige honden prima even alleen zijn en hebben andere juist meer gezelschap nodig”, legt de hondentrainster uit aan Metro UK.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De hartslag lag beduidend hoger, de staart kwispelde meer, het hele lichaam bewoog zich zoals je dat van een dolblije hond verwacht.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Verlatingsangst bij je hond is niet altijd even zichtbaar, omdat niet alle honden symptomen hebben die zo extreem zijn dat ze leiden tot verwondingen. Ook een hond die tijdens je afwezigheid onrustig rondloopt, constant jankt en/of blaft, heeft hier last van, maar dan op een minder opvallende manier.
Afwijkend gedrag
Als hij zich als een keurig opgevoede hond gedraagt zolang u in z'n buurt bent, en verandert in een krankzinnige als u weg bent, dan lijdt Rakker waarschijnlijk aan verlatingsangst. Naar schatting 10 tot 15% van alle huishonden heeft in meer of mindere mate last van deze gedragsstoornis.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Mensen met verlatingsangst hebben last van symptomen als: Angst om alleen te zijn, dus zonder bekenden om je heen. Extreme jaloezie, als de ander goed op kan schieten met iemand anders, of daar ook leuke dingen mee wil doen. Dit wakkert de angst dat je denkt dat de ander je wil verlaten aan.
Probeer aan te voelen of er ruimte is om therapie aan te bevelen, wanneer je het idee hebt dat dit kan helpen, maar forceer niks. Is het moment er niet naar, doe dit dan een andere keer. Wanneer je begripvol bent, goed luistert en vraagt hoe je kan helpen, ben je een partner met verlatingsangst al erg tot steun.
Hoe je omgaat met verlatingsangst bij je kind, kun je eigenlijk al leren van Bowlby. Het is namelijk belangrijk om voorspelbaar te zijn in je gedrag rondom afscheid nemen en terugkomen. Je kind zal leren dat afscheid niet negatief is. Daarnaast leert je kind 'houden van' en 'afscheid nemen' los van elkaar te zien.