Bij een Epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het
Oorzaken. Epidurale hematomen ontstaan na een hoofdletsel, bijvoorbeeld na een val van de fiets of een harde klap tegen het hoofd zoals bij een auto-ongeluk of sportongeval. De hersenen botsen tegen de schedelwand (bot) waarbij bloedvaten verscheurd kunnen raken en bloed zich op kan hopen tussen bot en hersenen.
Bij een epiduraal hematoom zit er een bloeduitstorting tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Dit gebeurt na een verwonding aan het hoofd, bijvoorbeeld na een val van de fiets of een harde klap tegen het hoofd. Er zit bijna altijd ook een barst in de schedel op die plek.
De oorzaak van de bloeduitstorting is een verscheurde ader in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. De bloeduitstorting verdringt het onderliggende hersenweefsel. De verscheuring komt door een val of een schok (bijvoorbeeld stoten) van uw hoofd.
Via het boorgat wordt een gaatje in de dura gemaakt, waardoorheen de chirurg al direct het donkere hematoom naar buiten ziet vloeien. Door het gaatje in de dura wordt een slangetje (drain) in het hematoom gebracht en via het slangetje wordt het hematoom weggespoeld.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
U bent opgenomen met een subduraal hematoom. Dit is een bloeduitstorting tussen het buitenste, harde hersenvlies en het middelste spinnenwebvlies. Meestal is dit het gevolg van een kleiner of groter ongeluk. Er loopt bloed tussen de hersenvliezen, waardoor een bloeduitstorting ontstaat die gaat stollen: een hematoom.
Het schedeldak wordt in de gevallen van een chronische bloeding meestal pas na een aantal weken weer hersteld, omdat de hersenen eerst weer moeten uitzetten. De aandoening komt soms dubbelzijdig voor. De prognose voor een chronisch subduraal hematoom is goed.
Een bloeduitstorting kan eruit zien als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek. Na verloop van tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel en vervolgens verdwijnen ze.
Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan.Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood.Daarna stolt het bloed waardoor je een harde plek of knobbel kan voelen.
Wanneer er sprake is van een epiduraal hematoom kan de situatie na een aanvankelijke verbetering binnen enkele uren verslechteren.
Bij een Epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Dat ontstaat als gevolg van een klap op het hoofd (bijvoorbeeld door een val van de fiets) waardoor een barst in de schedel wordt veroorzaakt.
Meestal wordt de katheter na 3 dagen verwijderd, de meeste pijn is dan verdwenen. Als u na het verwijderen van de epidurale katheter toch nog pijn ervaart, wacht dan niet te lang en vraag de verpleegkundige om een pijnstiller, of neem de voorgeschreven pijnstiller in.
3.3. Is een epidurale verdoving schadelijk voor mijn baby? Een epidurale verdoving is absoluut veilig voor je baby. Doordat de verdoving in de epidurale of spinale ruimte wordt ingespoten is de concentratie aan verdovingsmiddelen in je bloed en dus ook bij je baby zeer beperkt en onschadelijk.
Lexicon: Hematoom (of bloeduitstorting)
Ophoping van bloed buiten een bloedvat. Hematomen kunnen zich ontwikkelen in een orgaan, een weefsel of een ruimte in het lichaam. Het wordt doorgaans veroorzaakt door een breuk in de wand van een bloedvat.
In tegenstelling tot acute subdurale bloedingen gaan epidurale bloedingen minder vaak gepaard met (ernstig) bijkomende hersenbeschadigingen zoals hersenkneuzingen. De symptomen zijn hierdoor vaak minder hevig en kennen bij epidurale bloedingen een typisch beloop.
Arnica zalf
Arnica is een natuurlijk middel dat zwellingen vermindert en de doorbloeding van de huid verbetert. Bloeduitstortingen trekken hierdoor sneller weg. Arnica zalf is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Smeer de zalf meerdere keren per dag op de aangedane plek totdat de klachten verdwenen zijn.
Hirudoid biedt zowel gel als crème aan. Hirudoid is aangewezen bij de behandeling hematomen, kneuzingen, gezwellen, oedemen of blauwe plekken.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
De bloeduitstorting kan terugkomen, waardoor de klachten weer opnieuw ontstaan. Mocht dit het geval zijn, neemt u dan contact op met uw huisarts.
Bij een epidurale bloeiding is er sprake van een bloeding boven (epi) het hersenvlies (dura), vandaar de term epidurale bloeding. Dit in tegenstelling tot een acute subdurale bloeding, dat onder het hersenvlies plaatsvindt. De bloeding treedt dus op tussen de schedel en het hersenvlies.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond,epileptische aanvallen,bewusteloosheid,vergrote pupillen.
Vaak is dit het gevolg van een trauma. Indien er spontaan hematomen ontstaan, zonder voorafgaand trauma of na minimaal trauma, dan kan het gaan om een verhoogde bloedingsneiging of, bij ouderen, om beschadigde of verzwakte bloedvaten.
Bij een subduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. Een subdurale bloeding neemt ruimte in binnen de schedel, ruimte die er eigenlijk niet is.
Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.