Een hyper geeft aan dat je te weinig of geen insuline in je lichaam hebt zitten. Oorzaken kunnen zijn te weinig insuline je lijf inbrengen ten opzichte van het aantal koolhydraten dat je hebt gegeten, stress of ziekte.
U heeft een hyper als uw bloedsuiker hoger is dan 10mmol/l. U kunt dan last krijgen van klachten zoals: veel plassen en dorst.zich vermoeid en zwak voelen.
Diabetische neuropathie tast de zenuwen aan; vaak onmerkbaar, maar ook met tintelingen, pijn of juist gevoelloosheid aan de voeten als voornaamste klachten. Voetzweren zijn een gevolg van vaat- en/of zenuwschade; deze wonden kunnen gemakkelijk ontsteken.
Als een hyper lang duurt, kun je flauwvallen of in coma raken. Probeer daarom op tijd een hyper te herkennen, zodat je maatregelen kunt treffen. Hoe krijg je een hyper? Probeer een hyper te voorkomen, door te achterhalen wat de oorzaak is.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Bij een te hoge bloedsuikerwaarde (10 mmol/l of hoger) zit er te veel glucose (suiker) in je bloed.Daardoor kun je een hyper krijgen, en dat is niet goed voor je gezondheid. Dit voorkom je door handmatig of met een pompje insuline toe te dienen.
Wolbrink: 'Mensen vinden het vaak raar dat hun bloedsuiker 's nachts stijgt. Ze gaan naar bed met een waarde van 8 en worden wakker met een waarde van 10. Dat kan komen doordat je lichaam 's nachts ongevoelig kan zijn voor insuline. Hierdoor lopen de glucosewaarden op, ook al eet je niets.
Welke waarden moet je halen
Laten we eens kijken naar de verschillende waarden: Twee uur na het ontbijt: 4,0 – 8,0 mmol/L of 70 – 145 mg/dl. Vier uur na de lunch: 4,0 – 10,0 mmol/L of 70 – 180 mg/dl. Zes uur na het diner: 4,0 – 8,5 mmol/L of 70 – 150 mg/dl.
Uw bloedsuikerwaarden zijn te hoog (een hyper) of te laag (een hypo). U voelt zich niet lekker en kunt allerlei klachten hebben. Af en toe te hoge of te lage bloedsuiker is niet erg.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
1e keer 15 mmol/l of hoger Geef een correctie van de hoge bloedglucose door extra insuline te spuiten volgens model 1 of 2. Zorg dat je voldoende water, thee en/of bouillon drinkt. Meet na 2 uur opnieuw de bloedsuiker! 2e keer 15 mmol/l of hoger • Ketonen meten in het bloed • Ketonen 0 – 0,6 mmol/l = negatief (laag).
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Bij een hyper (voluit: hyperglykemie, hyper = hoog) is je bloedsuikerspiegel is te hoog (boven 10,0 mmol/l).
U heeft een hyper als uw bloedglucosewaarde boven de 10 mmol/l is.
Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedglucosegehalte te stijgen. Bij gezonde personen wordt een piek in bloedglucosegehalte bereikt na circa 30 tot 60 minuten. Daarna daalt het weer geleidelijk tot het niveau van voor de maaltijd. Dit niveau is na 90 tot 180 minuten bereikt.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank).