Een verschil tussen aal en paling is er niet, behalve dat de woorden verschillen. Met aal en paling wordt namelijk dezelfde vis bedoelt. Vroeger werd in sommige delen van Nederland gepraat over paling, en in andere delen over aal. Net zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor friet en patat.
De aal (ook wel paling genoemd) is een langgerekte trekvis die opgroeit in zoetwater en zich voortplant in zee.
Gerookte forel is een mooi alternatief voor gerookte paling. De regenboog forel wordt op veel plekken gekweekt. De forel met het ASC keurmerk is een prima keuze.
De paling behoort tot de 'echte palingen' uit de familie Anguillidae. Deze familie heeft maar één geslacht: Anguilla. Echter, deze familie behoort tot de orde palingachtigen of Anguilliformes.
Er zijn door Tesch (1999) 19 verschillende soorten en ondersoorten van het biologische geslacht Anguilla (“De Alen”) beschreven, die verspreid over de wereld voorkomen. In het Noord-Atlantische bekken komen de soorten Anguilla anguilla (de Europese aal) en Anguilla rostrata (de Amerikaanse aal) voor.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
IJsselmeerpaling is wilde paling die uitsluitend gevangen wordt op het IJsselmeer. Vanwege strikte regels wordt deze minder gevangen dan vroeger, daarbij is het een seizoensproduct. In de winter graaft de paling zich namelijk altijd in en houdt als het ware een winterslaap.
Wist je dat één portie vis per week, je kans op hart-en vaatziekten al drastisch kan verlagen? Daarom raden onder andere het Voedingscentrum en de Hartstichting aan om minstens één keer per week vis te eten. En dan met name vette vis, zoals paling. Dus ja, paling is gezond!
De verkoop van paling is legaal in Nederland, maar wij raden de consumptie dus sterk af. De meeste supermarkten verkopen daarom ook geen paling meer. Helaas is het nog wel ruim verkrijgbaar bij visspeciaalzaken, maar deze paling komt uit dezelfde populatie en is dus net zo goed bedreigd.
De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Houd de kop van de paling goed vast en plaats je mes onder de ruggengraat. Snijd voorzichtig langs de onderkant van de graat, wederom van kop tot staart.Ga door tot de graat loskomt van het vlees.
De mannetjes worden 40 cm, terwijl de vrouwtjes 70 cm lang kunnen worden. Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
Het is een lange vis met op zijn rug een lange rugvin, maar hij heeft geen buikvinnen. Zijn schubben zijn zo klein, dat je ze bijna niet ziet. Boven de kleine schubben ligt een slijmlaag, daardoor is de paling heel glibberig. Een paling kan ook op het land 'bewegen'.
Zelf staat de paling op het menu van ondermeer de aalscholver. De grootste vijand van de paling is echter de mens.
Alen en palingen zijn biologisch gezien één en dezelfde vis: de Anguilla anguilla. Toch is het benoemen van de vis al jarenlang voer voor discussie. Zo zou een aal een kleiner dier zijn dan een paling en zou de benaming 'aal' gebruikt worden voor een jonge paling.
eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine.
Japanners eten de vis zelfs rauw. In Vlaanderen is paling in 't groen een delicatesse uit de Scheldestreek. Hierbij worden van huid, kop en ingewanden ontdane palingen in korte stukken gestoofd in een complex mengsel van fijn versnipperde groene kruiden zoals salie, gembernunt, wilde marjolein en veldzuring.
Aldi is, samen met Em-Té, de enige supermarkt die nog altijd volhardt in het verkopen van de met uitsterven bedreigde paling. Alle andere supermarkten hebben de stichting Wakker Dier toegezegd dat zij de vis in de loop van de komende maanden uit de schappen zullen halen.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Paling is een ernstig bedreigde diersoort en herstel van het bestand is prioriteit. In navolging van internationaal wetenschappelijk advies moet alle menselijk invloed op paling inclusief de visserij dan ook stoppen. WWF staat daarom nog steeds achter het besluit om paling uit de schappen van de winkels te weren.
Gerookte paling, een Nederlandse traditie. Eet ze op toast, op een broodje of als voorgerecht. Zacht, vettig en om te smullen.
De wilde aal uit Ierland is een seizoensproduct en volgens veel kenners de lekkerste paling die er te vinden is. De wilde Ieren hebben een zachte en pure smaak en zijn daarom zeer goed om te roken. De Ierse aal wordt door Palingshop.nl schoongemaakt en eventueel gepekeld.
De maximale lengte van een paling komt tot 137 cm (vrouwtje), maar gemiddeld worden vrouwtjes ongeveer 40 tot 60 cm en mannetjes tussen de 30 en 40 cm. Palingen kunnen behoorlijk oud worden; de oudste in Nederland gevangen paling was meer dan 80 jaar oud.