Links- en rechtsonder bij de ingang van de vagina zitten de zogenoemde klieren van
Hoe wordt een bartholin cyste behandeld? De cyste wordt geopend met een klein sneetje, daarna kan het vocht weglopen.Vervolgens zorgt de gynaecoloog ervoor dat er vanuit de klier naar de vagina een kleine opening blijft bestaan. Dit voorkomt dat de cyste weer terugkomt.
Hoe kan je het herkennen? Een cyste in het kanaal van Bartholin kan aanwezig zijn zonder klachten te veroorzaken. Er is dan een klein bolletje voelbaar in de wand van je vagina. Als de cyste groter wordt, kan dit pijn veroorzaken bij het vrijen.
Bij een Bartholinische cyste zwelt de schaamlip plaatselijk op. Een niet ontstoken cyste is niet erg pijnlijk. De cyste is zo nodig eenvoudig operatief te verwijderen. Als de cyste ontsteekt en pus bevat (abces), krijgt u wel veel pijn, vooral bij het zitten en lopen.
De aanwezigheid van een cyste in de afvoergang van de klier van Bartholin vereist geen specifieke behandeling als ze niet gepaard gaat met symptomen die op een infectie wijzen. Het is trouwens mogelijk dat de cyste spontaan inkrimpt of dat ze blijft zitten, maar niet ontstoken raakt.
De huisarts zal door middel van een onderzoek kunnen bepalen of u daadwerkelijk een cyste heeft. Door middel van een punctie kan een cyste worden leeggezogen. Hierbij wordt het vocht uit de holte gezogen door een dunne naald in de cyste te brengen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is.
Functionele eierstokcysten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele maanden. Dermoïdcysten (teratomen of wondergezwellen) zijn gevuld met allerlei weefselsoorten die normaal gezien elders in het lichaam voorkomen, zoals huid- en haarcellen, vetweefsel, tanden enzovoort.
U kunt vrij hevige pijn krijgen met koorts en het lopen is vaak uitermate pijnlijk terwijl u nauwelijks op één kant kunt zitten. Na enkele dagen ontlast deze zwelling zich meestal vanzelf maar vanwege de pijn kan men daar niet altijd op wachten.
Een cyste kan door middel van een punctie worden leeggezogen. Een dunne naald wordt in de cyste gebracht, waarna het vocht uit de holte wordt gezogen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen kan een cyste zich opnieuw vullen.
Het is niet verstandig om een atheroomcyste zelf te verwijderen, knijp de cyste niet zelf uit, u loopt het risico dat de atheroomcyste ontstoken raakt.
In tegenstelling tot een puistje kun je deze dus niet uitknijpen. Probeer daarom niet zelf de cyste te verwijderen. Je loopt hiermee het risico dat de cyste ontstoken raakt en dat kan voor veel pijn zorgen.
Grof gezien is een cyste een klein zakje gevuld met lucht of vloeistof. Een tumor is een ongewoon gebied van extra weefsel. Ze komen beiden voor in huid, weefsel, organen en botten.
Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken. Veranderingen in de menstruatie. De menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan de menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan.
In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.
Een talgkliercyste kan ontstoken raken. De cyste wordt dan groter, rood en warm en doet pijn. Als de ontstoken cyste niet vanzelf opengaat, moet de huisarts er een sneetje in maken.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Een cyste is een goedaardige holte gevuld met vocht. Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit heeft alles te maken met de menstruatiecyclus.
Als een cyste draait of scheurt, ontstaat een hevige stekende pijn in de buik die gepaard kan gaan met misselijkheid en koorts. Rondom de eisprong is er in de eierstok een kleine holte met vocht (follikel) waarin zich een eicel bevindt.
De cyste wordt steeds verstuurd voor microscopische onderzoek. De wonde wordt meestal gesloten met niet-verteerbare hechtingen. Deze moeten na 14 dagen verwijderd worden door je huisarts.
Cyste weghalen
Dit gebeurt via een kijkoperatie. Vaak haalt de arts alleen de cyste weg en kan de eierstok blijven zitten. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Als de operatie via een snee in de buik gaat, blijft u 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis.
Als de verdoving uitgewerkt is, doet de wond meestal een beetje pijn. Het kan zijn dat u de hechtingen wat voelt trekken. Als u veel last heeft van de pijn, kunt u 1 tot 2 pillen paracetamol van 500 mg slikken.
Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin.