Wat is het? Tamponade van de urineblaas betekent dat de blaas gevuld is met bloedstolsels die de urineafvoer belemmeren. De stolsels zijn afkomstig van een bloeding ten gevolge van een ingreep in de blaas, bijv.het verwijderen van een tumor of de prostaat, het plaatsen van een sonde of een punctie van de blaas.
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.
De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts. De urine kan ook rozerood verkleuren na het eten van voedingsmiddelen met veel kleurstof (bijvoorbeeld rode bietjes). Of na gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.
Wanneer je last hebt van niet heldere urine of vlokken in je urine kan dit komen door te weinig vochtinname of het eten van bepaald voedsel. In dat geval is troebele of schuimende urine ongevaarlijk. Maar daarnaast kunnen pus en/of zoutkristallen ook een troebele, of niet heldere, urine met vlokken veroorzaken.
De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht. Nierstenen zijn stenen in de nier. Ieder mens maakt regelmatig stenen aan in de vorm van gruis. Dit niergruis geeft echter bijna nooit problemen, doordat die hele kleine steentjes gemakkelijk en ongemerkt met de urine het lichaam verlaten.
Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.
Symptomen van blaaskanker
De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.
Urineonderzoek. Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen.
Via een snede in de buikwand wordt de blaas geopend en de steen verwijderd. Na de operatie laat de uroloog een slangetje (blaaskatheter) achter in de blaas. Hierdoor loopt de urine weg. De blaasstenen krijgt u meestal mee in een potje.
Een oppervlakkige blaastumor moet altijd worden verwijderd omdat deze groter kan worden, bloedingen kan veroorzaken of invasief kan worden.
Macroscopische hematurie. Hierbij is de urine roze, rood of donkerbruin. Er kunnen bloedklontertjes in de urine zitten. De hoeveelheid bloed in de urine zegt niet altijd iets over de ernst van het onderliggende probleem.
Symptomen van blaaskanker zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Waarom dit onderzoek? Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).
Door de urine te verdunnen wordt de kans op steenvorming kleiner. Om voldoende vocht binnen te krijgen adviseren we u extra te drinken rond de maaltijden, maar ook voor het slapengaan en tijdens de plasmomenten in de nacht. Het beste kunt u gewoon water drinken.
Grijze urine kan wijzen op beginnende nierstenen. Nierstenen beginnen vaak als microscopisch klein gruis dat in de urine terug te vinden is. Heb je pijn of een branderig gevoel bij het plassen en is de urine grijs? Ga dan even naar de huisarts.
Veel beweging bevordert het uitplassen van een niersteen. Vooral wandelen is goed. Geadviseerd wordt om alle urine te zeven.
Patiënten met oppervlakkige blaastumoren hebben een grote kans op genezing. Meer dan 90% van de patiënten leeft nog 5 jaar na diagnose. Patiënten met spierinvasieve tumoren hebben een slechtere 5-jaarsoverleving. Meer dan de helft van deze patiënten is 5 jaar na de diagnose overleden aan blaaskanker.
Blaaskanker ontwikkeld zich meestal langzaam en komt vaker voor bij ouderen van boven de 60 jaar. Blaaskanker kent verschillende groeistadia, en de behandeling hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt.
Mocht het blaaskanker zijn, dan is de kans op een succesvolle behandeling en langere overleving groter als het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Bloed in de urine is niet altijd constant. Soms is het bloed er slechts op enkele dagen. Of kan het alleen onder de microscoop worden waargenomen.
Veel verschillende klachten
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.