Net als krabben behoren kreeften tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Krabben en kreeften zijn beide bijzondere beesten waar oneindig veel over te vertellen is.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Krabben behoren tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Net als kreeftachtigen hebben krabben een gesegmenteerd lichaam; verdeeld in kleine eenheden. In tegenstelling tot de kreeft heeft de krab geen zichtbare staart, maar een staart die gekruld zit onder het lichaam.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars en steeg de prijs. Ook sushi, foie gras en oesters begonnen hun leven als volksvoer.
Een eerste belangrijk argument waarom kreeft levend verkocht en bereid wordt, is voedselveiligheid. Kreeften (en andere schaaldieren) worden vaak als ideale huisvesting gezien door schadelijke bacteriën. Wanneer hun gastheer dood is, verspreiden die zich nog sneller.
Het lekkerste vlees zit in de staart en de scharen. Het is spierwit en smaakt zacht en zoet. Maak het je gasten gemakkelijk en breek de scharen vooraf met een notenkraker. Kreeft moet schitteren, voeg dus niet te veel extra ingrediënten toe.
De kreeftachtigen (Crustacea) vormen een grote, diverse substam van de geleedpotigen, waartoe veel bekende diergroepen behoren zoals de krabben, kreeften, garnalen, krill, pissebedden en zeepokken. De kreeftachtigen worden ook wel schaaldieren genoemd, niet te verwarren met de schelpdieren (weekdieren).
Krabben (Brachyura) zijn een groep van kreeftachtige dieren die behoren tot de orde tienpotigen (Decapoda).
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
Wat zijn surimisticks? Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. De vis wordt gepureerd en gemengd met zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker.
De leeftijd van een kreeft wordt bepaald door haar gewicht. Men raamt 1 kg gewicht / 10 jaar. Dit betekent dat een kreeft van 5 Kg (foto links) ongeveer 50 jaar oud is ...
In sommige streken als Scandinavië en landen rond de Middellandse Zee zijn zeevruchten als kreeften populair en worden veel gegeten. In veel landen is het echter een specialiteit die vaak gegeten wordt in restaurants. Kreeft wordt beschouwd als delicatesse en is in Europa relatief duur.
Je kunt zien dat de kreeft dood is als ze haar scharen slap laat hangen. Deze kunnen nog gebruikt worden voor soepen of sauzen, maar niet voor normale consumptie omdat zich snel giftige stoffen kunnen ontwikkelen in een dode kreeft.
Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar.
Het zijn bijvoorbeeld allebei schaaldieren met scharen. Tussen deze twee diersoorten zijn er ook meerdere verschillen op te merken. Krabben leggen bijvoorbeeld meer eieren dan kreeften. Hiernaast ziet het lichaam van een kreeft er anders uit en zijn de poten anders gepositioneerd dan bij een krab.
De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak op weekdieren. Ongeveer 1% van de bevolking heeft een allergie voor vis of schaaldieren. Schaaldierallergie komt vrij vaak voor, het meest voor bij volwassenen.
Krabben zijn familie van de kreeftachtigen en zijn te herkennen aan hun ronde lijfje met tien poten. De voorste twee poten hebben twee grote scharen waarmee ze hun prooien kunnen aanvallen. De smaak is vrij zoet en een stuk verfijnder dan die van kreeft.
Dungeness krab . Het krabvlees of krabvlees is het vlees van de krab . Het wordt gebruikt in veel culinaire recepten over de hele wereld, gewaardeerd om zijn milde, delicate en zoete smaak. Krabvlees is vetarm en bevat ongeveer 82 kcal per 35 gram .
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Ook de hardheid van de schaal speelt een belangrijke rol. Kreeften met een harde schaal zijn meer matuur en bevatten heerlijk vlees, maar zijn niet zo eenvoudig te eten als jonge kreeften met een zachtere schaal. Vermijd tenslotte kreeften waarvan de staart onder het lichaam is gekruld, die kunnen al dood zijn.
Hoeveel kreeft heb je per persoon nodig? Ga uit van 500 gram kreeft per persoon voor een hoofdgerecht (dit is het gewicht van de levende kreeft, gewicht is dus met schalen).