Jongeren van 13 jaar en ouder kunnen in de horeca aan de slag met zelfstandige arbeid, maar er zijn strikte regels die in acht moeten worden genomen. Zij mogen alleen niet-industriële hulparbeid van lichte aard verrichten. Dit betekent dat ze eenvoudige taken kunnen uitvoeren, zoals helpen met bedienen of schoonmaken.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zodra er alcoholhoudende dranken (kunnen) worden geschonken in een ruimte zoals een café of restaurant mag je als 15-jarige niet helpen in de bediening of ander werk doen in dezelfde ruimte. Je mag dan bijvoorbeeld wel werken in de keuken.
13- en 14-jarigen
Bovendien is toestemming van de ouders nodig. Leg dit alles ook schriftelijk vast. Als een 13- of 14-jarig kind op zondag werkt, mag hij niet op zaterdag werken. Bovendien mag hij over een periode van 16 weken maximaal 11 zondagen werken.
16- en 17-jarigen mogen in principe al het werk in de horeca doen, zolang de veiligheid maar niet in het geding is (denk aan werken met giftige stoffen of werken in een lawaaiige omgeving). Alcohol schenken en serveren is toegestaan voor 16- en 17-jarigen, mits er toezicht van een volwassene is.
13 en 14 jaar
Ze mogen alleen 'niet-industriële hulparbeid van lichte aard' doen, zoals klusjes in de horeca, bijvoorbeeld schoonmaken of helpen in de keuken. Werken met gevaarlijke stoffen, waaronder veel schoonmaakmiddelen, is verboden.
Je mag meehelpen in de winkel of het landbouwbedrijf van je ouders. Dit mag alleen als woonhuis en bedrijf 1 geheel vormen. Je mag meewerken aan een uitvoering. Bijvoorbeeld een modeshow lopen, toneel spelen of in een reclamespotje spelen.
Maar je moet 16+ zijn om met snijmachines en frituren te werken. Dat is wettelijk bepaald.
Regels voor 15-jarigen in de horeca
Jongeren van deze leeftijd mogen meer taken uitvoeren dan 13- en 14-jarigen, zoals helpen bij de afwas met een geautomatiseerde afwasmachine of ondersteunen als hoofd-afwasser.
In principe mag je met elke leeftijd een café binnen. Tenzij de horecagelegenheid daar zelf andere regels over heeft. Er is wel een leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol. Je moet minimaal 18 jaar zijn om alcohol te kunnen kopen.
12 uur rust per dag, niet werken tussen 21.00 uur en 7.00 uur; maximaal 8 uur werken per dag; maximaal 40 uur werken per week; maximaal 6 vakantieweken per jaar werken, waarvan maximaal 4 vakantieweken aaneengesloten.
Voorwaarden alcoholvergunning (Drank- en Horecavergunning)
U moet minimaal 21 jaar zijn.
Hoeveel geld kan ik per uur verdienen als Snackbar in Nederland? Gemiddeld verdienen deze specialisten in Nederland ongeveer € 15,87 per uur. Dit bedrag varieert echter afhankelijk van de specifieke ervaring en vaardigheden van een Snackbar.
Geschiedenis. De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek haar intrede.
De functieomschrijving van een medewerker bediening valt het beste te omschrijven als een medewerker die de bediening verzorgt in een restaurant, bistro, café, lunchroom, theater of hotel. De functie is daarom ook te omschrijven als een horecamedewerker .
13- of 14-jarigen mogen alleen op niet-schooldagen (maximaal 6 uur per dag) en tijdens vakanties (maximaal 7 uur per dag/35 uur per week) werken. Werken op zondag of schooldagen is verboden. Ook is werken tussen 19:00 en 7:00 niet toegestaan. Het werk dat zij verrichten moet van 'licht niet-industriële aard' zijn.
Deurbeleid. Veel kroegen en discotheken hebben een deurbeleid. Dit houdt in dat de uitsmijters erop toezien dat jongeren onder de 16 jaar niet binnenkomen. Soms geldt er zelfs een limiet van 18 of 21 jaar.
Toegang coffeeshops strenger
De coffeeshophouder moet zelf controleren dat hij alleen ingezetenen van Nederland van 18 jaar en ouder toelaat. Hiervoor moet hij vragen naar een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP).
Leeftijd 10-12:
Afwassen – Door af te wassen, kunnen uw kinderen oefenen met het opletten op details. Niemand wil eten van een bord met etensresten erop, hoe klein ook. Help eten bereiden – Door ze te laten helpen met het bereiden van de lunch of het avondeten, kunnen ze leren hoe ze in ieder geval een paar simpele maaltijden kunnen maken.
Je mag alleen werken tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds. Je mag alleen lichte werkzaamheden doen. Bijvoorbeeld folders rondbrengen, oppassen, helpen in een winkel, fruit plukken etc. Je mag geen zelfstandige werkzaamheden doen, alleen helpen.
Geld verdienen als 12-jarige kan alsnog, bijvoorbeeld met kleine klusjes zoals oppassen, honden uitlaten, gras maaien, en auto's wassen. Vakkenvullen, folders bezorgen of een krantenwijk lopen mag niet tot je 13e. Er is geen minimumloon voor 12-jarigen, dus je kiest zelf wat je vraagt voor je klusjes.
Werken bij een tankstation is mogelijk vanaf 15 jaar. Je voert dan lichte werkzaamheden uit, zoals vakkenvullen. Vanaf 16 jaar sta je ook achter de kassa.
Is er echt geen verschil tussen de kroket en de bitterbal? Qua vorm lijken ze niet echt op elkaar, maar eigenlijk zijn de bitterbal en de kroket precies hetzelfde.
Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten. En dat is net wat we niet willen! De vulling is het allerbelangrijkste onderdeel van je kroket. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.