De keutels bestaan uit restjes hooi en ander vuil. Gezonde keutels zijn licht vochtig als ze vers zijn maar drogen snel. Als je ze goed bekijkt en er ééntje openbreekt zie je dat er hele kleine stukjes hooi en plantvezels in zitten. De kleur van normale keutels kan variëren van lichtbruin tot bijna zwart.
Keutels direct als bemesting gebruiken
Konijnenkeutels zijn ook direct in de tuin te gebruiken, zonder dat je ze eerst op de composthoop tot compost maakt. Dan is het alleen wel handig om de keutels te scheiden van bodembedekking. Of gebruik fijne bodembedekking zoals hennepvezel of back-2-nature.
Konijnenkeutels eten, ja het kan. Het lijkt misschien heel vies maar het is heel belangrijk dat konijnen hun eigen keutels opeten. Op deze manier krijgt het konijn voedingsstoffen binnen die hij bij de vorige ronde nog niet binnen heeft gekregen. De keutels die het konijn op eet, heten blindedarmkeutels.
Een vieze poepkont
Een konijn heeft twee soorten keutels, namelijk gewone keutels en blindedarmkeutels. Een konijn moet zijn blindedarmkeutels opeten. Als hij dat niet doet, krijgt hij een vieze kont. Door de aangekoekte keutels kan de huid gaan ontsteken.
Deze blindedarmkeutels zitten bomvol onmisbare voedingsstoffen. Ze worden rechtstreeks uit de anus opgegeten en maken zo een tweede ronde door het spijsverteringsstelsel.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch. Er zijn huidaandoeningen waarbij een bad met medische shampoo noodzakelijk is.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
De keutels kunnen vers of gecomposteerd gebruikt worden, composteren gaat snel. De mest verbrandt de wortels niet, geeft langzaam zijn voedingsstoffen af en houdt ook het vocht goed vast. Konijnenkeutels zijn goud waard voor je moestuin!
Dit is de beste samenstelling: Eiwit 13-14% per gram voer, ruwe vetten minder dan 3% per gram voer, vezels meer dan 14% per gram voer, anorganische stof minder dan 10% per gram voer calcium minder dan 1% per gram voer.
Er kunnen ook bepaalde parasieten in de konijnenkeutels zitten. Giardia duodenalis is de meest bekende. Vaak voor het konijn geen probleem, maar voor honden wel. Honden kunnen hier ernstige en hardnekkige diarree van krijgen.
Het bijzondere van konijnenkeutels is dat ze direct te gebruiken zijn op de moestuin. De meeste mest moet je eerst composteren. Omdat je zelf de konijnen voert heb je zelf controle over wat er in de mest zit. Met mest die je moet betrekken van een boerderij bijvoorbeeld, kun je niet zeker weten wat erin zit.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
tam maken. Na de gewenningstijd, als je konijn aan de kooi en het nieuwe huis gewend is, begin je met hem veel te aaien. Als je wilt aaien, en je konijn springt weg, stop dan met aaien. Elke keer als je eten neerzet, of drinken, laat je het konijn eerst aan je hand ruiken.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Ontspannen konijn
Liggen met de zowel de voor- als achterpoten gestrekt. Liggen met de voorpoten gestrekt en de achterpoten gestrekt naar de zijkant. Het neusje is breed, wat betekent dat het konijn ontspannen is, een smal samengetrokken neusje zie je terug bij gevaar, angst of stress.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.
Konijnen kunnen heel erg trillen als ze erg gestressd/bang zijn. Laat hem rustig wennen aan zn nieuwe omgeving en houd vooral het eten/drinken en keutelen goed in de gaten.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Behandeling van een konijn met diarree of plakpoep
Geef in eerste instantie dagelijks 30 gram brokjes per kg lichaamsgewicht en onbeperkt hooi. Elke dag worden er wat minder brokjes gegeven totdat de ontlasting normaal is.