persoonlijke factoren: erfelijke factoren, persoonlijkheidstrekken zoals een laag zelfbeeld, pessimisme, onvermogen om emoties uit te drukken, en factoren die samenhangen met de ontwikkeling en met het leren zoals verwaarlozing, seksueel en fysiek geweld, ziekte en ziektegedrag van de ouders.
Wat zijn spanningsklachten? Spanningsklachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Er is sprake van spanningsklachten als deze klachten verband houden met lichamelijke en/of psychische overbelasting (stress). Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.
Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand lichamelijke en psychische klachten. Iemand heeft bijvoorbeeld veel pijn en is daar angstig of somber bij. Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand last van lichamelijke klachten met bijbehorende psychische klachten.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.
Wat is het? Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Wanneer psychische klachten geuit worden als lichamelijke symptomen, spreken we van somatisatie.
Met een somatisch-symptoomstoornis heb je last hebt van lichamelijke klachten waarvoor geen fysieke of medische oorzaak kan worden gevonden. Soms is er wel een medische oorzaak, maar vormt die geen verklaring voor de ernst of duur van je klachten.
Psychosomatisch oefentherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden.
De frequentie van een behandeling psychosomatische fysiotherapie zal gemiddeld 1 x per week tot 1 x per maand zijn.
Wat is SOLK? SOLK staat voor Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Het is een term die langzamerhand vervangen wordt met de term somatisch-symptoomstoornis (ook wel bekend als somatoforme stoornis).
Een pijnstoornis is een psychische aandoening waardoor je pijn ervaart zonder medische verklaring. Hier kunnen alle vormen van pijn onder vallen. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn worden het vaakst genoemd. Deze pijn kan jou in je dagelijks leven erg belemmeren.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Bij het ontstaan van SOLK en somatisch-symptoomstoornissen spelen vaak verschillende oorzaken een rol. Deze kunnen psychisch, maar ook lichamelijk of sociaal zijn. Soms stelt de huisarts of specialist voor om je door te verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Het belangrijkste advies: stop met vechten en omarm de pijn. “Accepteer dat pijn bij je leven hoort. Probeer zicht te krijgen op je klachten. Ga voor jezelf na wat je op een dag allemaal doet en wanneer je de meeste en de minste pijn ervaart.
Somatische zorgvragers zijn patiënten die lijden aan een chronische lichamelijke ziekte zoals Parkinson, reuma, kanker of COPD. Zij krijgen dan de hulp die zij nodig hebben, op de plek waar zij het nodig hebben. Dat kan thuis zijn, maar ook in het ziekenhuis of verpleeghuis.
De somatisatiestoornis is een ernstige, chronische ziekte. Het uit zich onder andere in het hebben van vele lichamelijke klachten. Kenmerkend hierbij is dat patiënten met deze stoornis veel aandacht vragen voor de lichamelijke klachten en minder geneigd zijn te kijken naar andere beïnvloedende factoren.
Somatisch betekent lichamelijk en is het tegenovergestelde van psychisch. Naast psychisch onderzoek, doen we dus lichamelijk onderzoek. Dit doen we omdat mensen die een psychische aandoening hebben, ook een lichamelijke aandoening kunnen hebben of krijgen. Het is belangrijk om lichamelijke klachten snel te herkennen.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Oorzaken van stress
als er thuis of op je werk te veel van je gevraagd wordt. problemen op je werk of verlies van je baan. ziekte of overlijden van een dierbare. een (chronische) ziekte.
De 5 belangrijkste communicatie-elementen bij SOLK
Exploreer de klachten goed en zorg voor duidelijkheid over de vraag van de patiënt. Communiceer met empathie. Zorg dat je het met de patiënt eens wordt over de kern van het probleem. Geef uitleg over de achtergrond van de klachten en de klachten zelf.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.