Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld.Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc).
Maar in de spiegel zie je alles wel in spiegelbeeld! Je kunt jezelf zien in de spiegel. Maar het is alleen een spiegelbeeld, het is niet echt. De spiegel komt goed van pas als je een tekening van jezelf wil maken.
"Mensen met een vervormd zelfbeeld, zoals anorexiapatiënten, zien enkel de dingen waar ze niet van houden." Wie echter lange tijd naar zichzelf kijkt, zal ook meer geneigd zijn om te focussen op zijn tekortkomingen. "Het is mogelijk dat naar jezelf staren niet goed is voor je geestelijke gezondheid", stelt Hill.
Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
Dat heeft alles te maken met het feit dat je jezelf dan niet in spiegelbeeld ziet. Volgens psycholoog Robert Zajonc zijn we daar niet aan gewend en vinden we het dus simpelweg onwennig en gek om onszelf zo te zien. Vandaar dat we onszelf ook knapper vinden in de spiegel dan op foto's.
Dat effect wordt ook wel het mere-exposure effect genoemd. Een herhaalde blootstelling aan een stimulus zorgt voor een positievere interpretatie. Iets wat je vaker ziet, vind je automatisch mooier. Hoe vaker je in de spiegel kijkt - en hoe ijdeler je dus bent - hoe groter de impact.
Luister naar jezelf, ontdek welke gedachtes jou tegenhouden en … laat los. Het zijn twee simpele woorden die zoveel impact op jezelf én je omgeving hebben. De manier waarop jij jezelf ziet, projecteer je onbewust op andere mensen en neem je mee in de keuzes die je maakt voor jezelf.
Wat is BDD? BDD of Body dismorphic disorder is een angststoornis, waarbij mensen zichzelf erg lelijk vinden. De Nederlandse aanduiding voor BDD is 'Stoornis in de lichaamsbeleving', maar het wordt ook wel 'ingebeelde lelijkheid' genoemd.
Obsessief in de spiegel kijken kan dus een van de maniertjes zijn waarop jij bewust of onbewust controle uitoefent op je leven. Net zoals je dat misschien hebt met de weegschaal, kun je ook overmatig vaak check-ups doen in de spiegel. Je checkt om zeker te weten dat je er uit ziet zoals je dat had voorgenomen die dag.
Wij vrouwen kijken namelijk gemiddeld per dag zo'n 55 minuten in de spiegel. Say what? Dat is dus bijna een uur per dag. Per jaar is dat 335 uur wat gelijk staat aan twee volle weken naar je eigen reflectie staren.
De fotograaf dat Het 'mere exposure effect' geldt, een psychologisch fenomeen waarin mensen een voorkeur voelen voor dingen of mensen simpelweg omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. Dit zorgt er voor dat je jouw spiegelbeeld prefereert boven hoe je er daadwerkelijk uitziet.
Hoe dit komt? Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Spiegelbeeld = [reflectie] - Het spiegelbeeld is het beeld dat men ziet als men in een spiegel kijkt. Ook de weerspiegeling in een wateroppervlak of een ander spiegelend oppervlak wordt aangeduid als spiegelbeeld.
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
Laat in ieder geval zien dat je interesse hebt in een langere carrière bij het bedrijf. Noem iets wat in het verlengde ligt van de functie waarop je solliciteert. Zeg bijvoorbeeld dat je in die functie bepaalde vaardigheden verder hoopt te ontwikkelen, waardoor je door kunt groeien naar een (iets) hogere functie.
Gewelfd voorhoofd, grote ogen, kleine neus – het kind schema
Dit staat voor opvallende sleutelprikkels zoals een kleine neus, een gewelfd voorhoofd en grote googly-ogen, die door het menselijk oog als bijzonder harmonieus en esthetisch worden ervaren.
Mannen met een verzorgde huid, amandelvormige ogen, donkere wimpers en hoge symmetrie worden gezien als aantrekkelijk. Ook een lage lichaamsvet in het gezicht wordt als zeer aantrekkelijk beschouwd. Een hoog percentage lichaamsvet in het gezicht is juist er onaantrekkelijk.
Wanneer de aangezichtszenuw (vrijwel altijd aan één zijde) slecht functioneert, valt de functie van de spieren in die gezichtshelft uit. Dit noemt men een facialisverlamming. Het gevolg is een scheef gezicht.
Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken. Het gezicht dat ons aanstaart vanaf de spiegel lijkt afkomstig van onze tweede ik die achter de spiegel lijkt te staan, en daardoor zien we wat rechts zit aan de linkerkant en omgedraaid.