Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders).
De afbouw van het 2G-netwerk is begonnen. Vanaf 1 juni 2021 kunnen we de dekking en daarmee de bereikbaarheid via ons 2G-netwerk niet meer waarborgen. Klanten die op tijd zijn overgestapt naar een telefoon geschikt voor 4G of 5G, kunnen hun abonnement blijven gebruiken.
over 2G simkaart wisselen
We starten vanaf januari 2021 met het informeren van onze klanten. Gaat het 2G netwerk uit? Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
Vanaf 1 juni is T-Mobile begonnen met het uitfaseren van het oudste mobiele netwerk: namelijk 2G. Dit doet de provider om ruimte te maken voor het verbeteren van nieuwere netwerken, zoals 4G en 5G. Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen die nog 2G op hun telefoon gebruiken.
Met 2G kun je bellen, sms'en en met een zeer trage snelheid internetten. Voor mensen die een telefoon gebruiken die alleen geschikt is voor het 2G-netwerk, wordt de dekking van het 2G-netwerk vanaf 1 juni niet meer gegarandeerd.
Met WiFi Assistentie kun je zorgen dat dit automatisch wordt opgelost. Je iPhone schakelt dan automatisch over op 4G/5G als de Wi-Fi slecht is. Deze functie is sinds iOS 9 op de iPhone aanwezig, maar je moet er wel mee oppassen. Als het ingeschakeld staat kan het je namelijk ongemerkt veel data kosten.
Het grootste gedeelte van onze Vodafone klanten gebruikt tegenwoordig 4G of 4G+. Dit biedt sneller, veiliger en stabieler mobiel internet en een betere belkwaliteit dan oudere netwerken. Vanaf 4 februari 2020 zetten we daarom vol in op 4G. Om daar ruimte voor te maken, stoppen we met ons 3G-netwerk.
Gewoon bellen en sms gaat toch sowieso niet over 3g of 4g? Jouw telefoon gebruikt het 2G, het GSM netwerk en deze wordt in 2020 niet meer ondersteunt omdat T-mobile het GSM, 2G netwerk uitzet. Op dat moment kun je dan met jouw telefoon niet meer via 2G bellen en SMS'en.
GSM 900 netwerken zenden uit op een frequentie rond de 900 Mhz. T-Mobile en Vodafone maken daarentegen gebruik van een GSM 1800 netwerk, op respectievelijk zo'n 1800 Mhz.
Het voordeel van een hoge frequentie is dat hiermee meer mensen dekking kunnen krijgen op een klein oppervlak. De hoge 4G frequenties zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld op een heel druk festival kunt beschikken over 4G internet. KPN & Vodafone hebben zendmasten aan elkaar gekoppeld, T-Mobile en Tele2 doen dit niet.
Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven. Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G.
Ga op je iPhone naar Instellingen > Mobiel Netwerk > Opties Mobiele Data > Gesprekken en Data > en kies hier voor LTE. Daarna springt je telefoon over naar het LTE / 4G netwerk.
Wat kostte de iPhone 2G? Het toestel is nooit officieel in Nederland verschenen, maar wel in ons buurland Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Destijds lag de toestelprijs in Amerika op 499 dollar voor de iPhone 2G met 4GB aan opslagruimte. De 8GB versie kostte destijds 599 dollar.
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Vanaf januari 2022 wordt het 3G netwerk NIET meer ondersteund door de telecom providers Vodafone en KPN.
In Nederland werd in 2021 een 3G beleid toegepast: bezoekers van bepaalde locaties moesten middels het coronatoegangsbewijs (CTB) aantonen dat ze recent negatief getest, genezen of gevaccineerd waren. Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen.
Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt vanaf vandaag de 2G-plus-regel, wat inhoudt dat gevaccineerde en van corona genezen mensen alleen met een negatief testbewijs toegang krijgen.