Meng 1 deel azijn met 2 delen water, voeg daar evt nog een aantal (max 10) druppels etherische olie van lavendel of citroen aan toe en je hebt het perfecte, desinfecterende schoonmaakmiddel voor jouw houten speelgoed.
Maak een sopje met een beetje schoonmaakmiddel en neem het oppervlak voorzichtig af met een doek. Is het hout gelakt of onbewerkt, gebruik dan niet te veel water, anders kan het hout beschadigd raken. Maak het hout vervolgens droog met een schone doek.
Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit.
Onbehandelde houten tafel schoonmaken: gebruik een scheutje groene zeep en een schepje soda, opgelost in een emmer warm water. Maak een spons nat en wring deze goed uit. Maak de tafel met de houtnerf mee schoon en droog de tafel daarna direct af zodat er geen vochtplekken ontstaan.
Hardhout kan vergrijzen. Dit kunt u tegen gaan door het hout te behandelen met GRIPWOOD Care. Als uw (hard)hout al vergrijsd is dan kunt u het ontgrijzen met GRIPWOOD Cleaner. U krijgt dan weer de natuurlijke frisse kleur terug en u hout ziet weer uit als nieuw.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Azijn op hout? Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren.
Azijn is slecht voor uw houten terras, vlonder of steiger vanwege de hoge zuurgraad. Deze hoge zuurgraad kan ervoor zorgen dat uw hout verkleurd en op sommige plekken krom trekt. Door de hoge zuurgraad tast u niet alleen de groene aanslag aan maar ook het milieu eromheen.
Gebruiksaanwijzing. Breng de Powergel aan met een terrasborstel in de richting van de nerf. Laat de Osmo Power Gel 15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een borstel en veel water. Na de behandeling komt het natuurlijke karakter van het niet verweerde hout terug.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Maak hiervoor een sopje van groene zeep en water. Schrob hiermee met een zachte borstel de aanslag van het hout. Laat het daarna wel goed drogen zodat er geen vochtplekken achterblijven. In plaats van groene zeep kunt u ook soda gebruiken.
Wilt u uw vlonder schoonmaken op een zo goedkoop mogelijke manier? Dan adviseren wij u om aan de slag te gaan met een harde bezem en water. Door de planken vochtig te maken met het water en deze vervolgens goed te schrobben met de harde bezem kunt u vrijwel al het vuil verwijderen.
Massief eiken meubelen schoonmaken
Voor regelmatig afstoffen is een snelle schoonmaakbeurt met een microvezeldoek voldoende. Als je houten meubels plakkerige plekken hebben, doe dan een druppel afwasmiddel in een microvezeldoek en test een klein stukje van de meubels om te zien of de afwerklaag niet verwijderd wordt.
Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap. Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn. Maak een zachte doek nat met het mengsel en wrijf over het hout.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
De middelen die worden gebruikt om hout te maken zijn schoonmaakazijn, olijfolie, soda en groene zeep. Dit zijn manieren om zowel bewerkt als onbewerkt hout schoon te maken.
Kan je azijn als desinfectiemiddel gebruiken? Omdat azijn een zuur is, creëert het een omgeving die onherbergzaam is voor vele soorten (maar niet alle) ongewenste pathogenen. Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Azijn wordt reeds generaties lang gebruikt als reinigingsmiddel. Het azijnzuur is een efficiënt ontsmettingsmiddel en reinigingsmiddel dat zeepschuim reinigt, sommige minerale (kalk)ophopingen verwijdert, en bacteriën en schimmels bestrijdt.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar.