Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes. Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties.
Soort melk
Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander.
1 - Melk opschuimen
Gebruik ongeveer de hoeveelheid melk van twee à drie espressokopjes. Verwarm de melk en schuim hem op met uw espresso apparaat in een melkkannetje.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waar een espresso aan wordt toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit? Vraag dan om een natte cappuccino of een flat white.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Een latte macchiato bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Als de melk goed wordt gewalst, zal er een glanzende structuur ontstaan. Als het hele proces van melk opschuimen met een stoompijpje optimaal verlopen is dan is er een romige structuur met zeer kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes blijven dan 10 tot 20 minuten. Dit wordt microschuim genoemd.
Latte macchiato
Melkschuim: 18 sec. Warme melk: 4 sec.
Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas caffè latte: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. Je hebt maar een enkel shot nodig, maar een dubbele is makkelijker om te zetten. 200 ml melk (volle of halfvolle)
Welke koffiebonen voor een latte macchiato? Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank. Daarom hebben koffiebonen met een donkere branding de voorkeur. Zou je koffiebonen voor filterkoffie gebruiken, dan bestaat de kans dat de koffiesmaak een beetje zal wegvallen.
Het beste antwoord. Koffie verkeerd bevat voor de helft normale koffie en voor de andere helft melk, een koffie verkeerd bevat geen melkschuim. Een latte macchiato wordt gemaakt met sterke espresso koffie met 2/3e melk en bevat een flinke laag melkschuim.
Hoe serveer en drink je koffie verkeerd? Een koffie verkeerd kan prima geserveerd worden in een normale koffiekop. Door de grote hoeveelheid melk is het handig wat extra ruimte te houden nadat de koffie in de kop zit. Zo kan de verhouding 1/3 koffie en 2/3 gemakkelijk aangehouden worden.
Hoewel de latte, eigenlijk caffè latte genaamd, ook bestaat uit koffie, melk en melkschuim ligt het hier allemaal iets anders. In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'.
Gebruik dezelfde verhoudingen als een cappuccino, maar pas de volgorde van bereiding aan: giet langzaam de espresso op de warme melk en melkschuim en creëer zo mooie laagjes. Voeg aan een espresso een eetlepel melkschuim toe. Zo maak je het lekkerste melkschuim. Zet je pak Latte opschuimmelk in de koelkast.
1. Voeg een ongeveer 2 scheutjes Salted Caramel siroop toe aan een Latte Macchiato glas. 2. Schuim melk op in een kan en schenk vervolgens de melk en het melkschuim voorzichtig langs een lepel op de siroop.
Je bepaalt zelf de verhouding melk en koffie voor een cappuccino of latte macchiato naar jouw persoonlijke smaak. Hoeveel cappuccino's je ermee maakt hangt af van de inhoud van de melkopschuimer. Voor 1 persoon is een inhoud van 150 milliliter voldoende.
Espresso versus latte
“Daarmee bedoel ik dus koffie, espresso, americano … Eventueel met een wolkje melk, plantaardige drink of opgeklopt melkschuim. Lattés daarentegen zijn veel minder onschuldig, omdat er vaak wordt gewerkt met volle melk. Daarin zitten veel verzadigde vetten en veel calorieën.
Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en latte macchiato? “Koffie verkeerd en latte macchiato is toch hetzelfde?” Nee, dat is niet waar! Het verschil is dat je bij een latte macchiato espresso over de melk schenkt. Bij een koffie verkeerd is het precies andersom en gebruik je zwarte koffie.
Flat White, het chique zusje van de latte macchiato; kleiner, sterker én verfijnder. Deze koffievariant bestaat uit een deel sterke espresso, twee delen warme melk en een dun laagje schuim. Het schuim moet superfijn en niet te droog zijn, zodat er een fluweelzachte textuur ontstaat.