12V LED-lampen zijn lampen die werken op een laagspanningsstroom van 12 volt en zijn voorzien van LED-technologie om licht te produceren. LED's, wat staat voor Light Emitting Diodes, zijn kleine elektronische componenten die licht uitzenden wanneer er stroom doorheen gaat.
Een 20W halogeen lamp op 12V geeft evenveel licht als een 50W lamp op 230V. Een 45W halogeen lamp op 12V geeft 3 keer meer licht dan een 50W lamp op 230V. De lampen gaan langer mee omdat deze minder spanning moeten verwerken. De lampen geven helderder licht (witter) en deze blijven wit als ze gaan gedimd worden.
Een 12 volt verlichtingssysteem is beter bekend als low-voltage verlichting. Omdat dit systeem maar 12 volt is, heb je geen elektricien nodig om je te helpen bij het installeren.Het is veiliger!Laagspanning geeft geen risico voor ernstige shocken.
LED lampen met 12 Volt zijn de ideale vervangers voor conventionele halogeenlampen met een lage spanning (12V).
Ook uw 12V halogeenspots kunnen vervangen worden door LED-spots 12V. Bij deze lampen wordt een transformator gebruikt, deze zal ook vervangen moeten worden door een LED-trafo. Dit geldt voor onze GU5. 3/MR16 lampen, de GU4/MR11 lampen en G4 lampen.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Is de aanschaf van 12 Volt apparatuur duurder dan 230 Volt apparatuur ? Nee, wanneer u apparatuur koopt met 12 Volt adapter dan kunt u die zowel op 230 Volt als 12 Volt gebruiken.Er is dan dus geen prijsverschil.
Indien u korte lengtes gebruikt volstaat een 12 volt LED strip ook prima. Qua verbruik, lichtopbrengst en levensduur is er op korte lengtes geen verschil met 24 volt LED strips. Wenst u tot 30 meter aaneengesloten te gebruiken zonder tussenkomt van voedingen, dan adviseren wij onze 24 volt LED.
Alle TV's werken op 12 volt, sommige ook op 24 volt maar ook altijd op 220 volt zodat u uw mobile TV ook thuis kunt gebruiken.
Bij gebruik van 12 Volt zal de spanningsval bij gebruik van 2,5 mm2 kabels het grootste probleem zijn waar men tegenaan gaat lopen wanneer men naast verlichting ook apparatuur zoals tv of laptop gaat aansluiten. Bij een te lage spanning zal verlichting het nog wel blijven doen, maar bij een tv zal het beeld wegvallen.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting. Een grotere aansluiting is vaak nodig bij een warmtepomp of zonnepanelen.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca. 1 tot ca.64 Volt. Deze laatste led-lampen onderscheidt men in twee groepen: CC (Constant Current: 350mA, 700mA of 1000mA) en CV (Constant Voltage: meestal 12V, 24V of 28V).
Een spaarlamp is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een LED lamp. Daarnaast gaan ze langer mee dan een gloeilamp en verbruiken ze minder energie.
Aanraking van 12V spanning is niet gevaarlijk.
In de meeste gevallen wordt de netspanning van 230 Volt omgezet naar 12 Volt. De meeste gewone trafo's voor halogeenspotjes 12 Volt geven wisselspanning (AC). Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft.
Veel langere afstand Grotere afstand met 24 Volt, lange afstand is eenvoudig te overbruggen zonder zware transformator. Daarnaast heeft 24 Volt minder spanningsverlies over afstand over dezelfde kabel dan 12 Volt.
Stel je hebt een 12volt motor die 30 Ampère trekt. Wat is het vermogen van deze motor? Antwoord: W = V x A. In dit geval doe je dus 12V x 30A = 360W.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Geeft de lamp helemaal geen warmte af maar heeft hij wel een bolvorm, dan heb je een ledlamp. Als de lamp helder glas heeft kan je, als de lamp uit staat, gele vlakjes zien op de plaats waar het licht uit komt.
LED (Light Emitting Diode) is een lichtgevend paneel gemaakt van halfgeleidermateriaal. Als er stroom door de halfgeleider gaat geeft de LED licht. Halogeen werkt op basis van een gloeidraad in een gasgevulde glazen behuizing.In tegenstelling tot halogeenlampen heeft een LED een compacte en solide structuur.