Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Wil je je dekbedovertrek toch in de droger doen? Stel hem dan in op een lage temperatuur en een kort programma, zoals kast- of strijkdroog en check ook even het waslabel van je dekbedovertrek.
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.
Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht. Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.
Voor het drogen van je dekbed heb je eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is je dekbed net wat sneller droog.
Tante Ria heeft een heel kort en simpel antwoord op de vraag, namelijk dat waait weg! Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Heb je een mooie dekbedhoes maar dan kruipt het dekbed telkens uit de hoezen? Een oplossing is om aan de vier hoeken van het donsdeken en aan die van het overtrek, een (brede) lint te naaien. Deze aan elkaar strikken en het zakt nergens meer heen. Je kunt ook lusjes aan de hoes naaien en knoopjes op je dekbed.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel.
Was met een zacht wasmiddel. Ook heeft u een droger nodig. Als het donzen dekbed gewassen is moet het gelijk in de droger omdat hete lucht zorgt dat de dons snel droogt waardoor het dons luchtig blijft en niet aan elkaar klontert. Doe in de droger een paar schone tennis ballen zodat het dekbed opgeklopt word.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Droog uw jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt losgeklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Droogballen, ook wel drogerballen of wasballen genoemd, zijn kleine balletjes ter grootte van een tennisbal, die met het wasgoed in de droger worden gedaan. Ze zijn heel gemakkelijk in het gebruik, want ze worden bij elk wasprogramma gewoon aan de vuile was toegevoegd.
Hoe gebruik je drogerballen? Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Als je op de ballen wat wasparfum sprenkelt dan neemt je was ook nog eens de lekkere geur op, dubbel plezier dus!
Zorg wel dat de droogkast niet te vol zit, de tennisballen hebben plaats nodig om te bewegen. Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Dit trucje werkt trouwens ook goed om veren in donsdekens en jassen terug uit elkaar te slaan.