Het formaat van een handbagage rugzak meet je in hoogte, breedte en diepte. De hoogte verschilt per luchtvaartmaatschappij, met een minimum van 38 centimeter en een maximum van 61 cm tussen de verschillende maatschappijen. De breedte verschilt ook en heeft een variabele tussen de 30 centimeter en de 45 centimeter.
Veel merken hebben hiervoor specifieke modellen. Als standaard kun je hanteren dat in de meeste gevallen rugzakken met een volume van 40 liter of groter niet toegestaan zijn als handbagage. De maximale afmetingen kunnen hierin per vliegtuigmaatschappij verschillen, dus check dit voor je vertrek bij je maatschappij.
Als je de tas binnen handbereik wil hebben tijden de vlucht, mogen de maximale afmetingen van de tas 45 x 40 x 25 zijn. Het is ook toegestaan om een iets groter formaat handbagage mee te nemen, namelijk: 55 x 40 x 25 cm. Deze moet tijdens de vlucht in de bagagevakken boven je hoofd geplaatst worden.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Als je met verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegt moet je niet aan het maximum van ongeveer 55 x 35 x 25 cm gaan zitten. Als je een tas van ongeveer 50x40x20 koopt kun je die bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gratis als handbagage meenemen.
Vloeistoffen in je handbagage
De verpakkingen van de vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml zijn. De verpakking moet doorzichtig en van plastic zijn. Per vliegtuigpassagier mag je maar één doorzichtige plastic zak meenemen op je vlucht. De inhoud van de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter.
De regels voor handbagage zijn streng: er wordt slechts één tas toegestaan van 45 x 40 x 25 centimeter, met een maximum van 10 kilo. Als je koffer daar niet aan voldoet, wordt de bagage als ruimbagage ingecheckt, en dat kost 40 euro.
Met een normaal ticket mag je alleen een kleine tas van 40 x 20 x 25 cm mee als handbagage meenemen. Deze moet onder je stoel passen. Wil je een rolkoffer of (grote) rugzak meenemen, dan moet dat tegen betaling. Het maximale formaat is dan 55 cm + 40 cm + 20 cm en het gewicht maximaal 10 kilo.
Wees er snel bij en koop Instappen met prioriteit en twee stuks handbagage! Instappen met prioriteit en twee stuks handbagage geeft passagiers het voordeel van boarden via de Prioriteit-rij en het meenemen van hun kleine persoonlijke tas en een 10 kg rolkoffer (55 x 40 x 20 cm) aan boord.
De algemene regel voor handbagage is dat de maximale afmetingen niet groter mogen zijn dan 56x46x25cm. Deze maten zijn inclusief wieltjes en handvaten van de koffer of tas. Airlines mogen daar van afwijken, dus let goed op wat jouw airline hanteert qua afmetingen.
Elke passagier die reist met TUI mag één stuk handbagage van maximaal tien kilo meenemen in de cabine van het vliegtuig. Dit is ongeacht in welke klasse je vliegt. Wil je een extra handtas of laptoptas meenemen in de cabine? Zorg er dan wel voor dat deze extra tas in je handbagage koffer past en niet los mee reist.
Ryanair heeft een gewraakt beleid rondom handbagage. De regels veranderen zo ongeveer elk jaar en dat maakt het allemaal erg ingewikkeld. Ze doen moeilijk over elke extra centimeter, dus je kunt je maar beter strikt aan de regels houden.
Zit het bagagevak vol, dan gaat je handbagage gratis mee het ruim in. Een handtas of laptoptas mag sowieso mee de cabine in.
8.3.1 Alle passagiers hebben het recht om 1 kleine tas aan boord mee te nemen die onder de stoel voor u moet passen (40cm x 20cm x 25cm) ) (klik hier voor ons Reglement inzake Handbagage).
Wat zijn de afmetingen van handbagage bij Ryanair? Het gratis persoonlijk item mag een maximale afmeting van 40x20x25 cm hebben. De maximaal toegestane grootte van extra handbagage is 55 x 40 x 20 cm. * Als je bagage groter is, zal je deze in het ruim moeten laten vervoeren.
Vooraf. Check hoeveel kilo's je mee mag in je handbagage. Dit kan je vaak op de site van de airline waarmee je vliegt vinden. Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Als je op vakantie gaat is het raadzaam om een kleine rugzak als handbagage mee te nemen. Het is dan verstandig om te kiezen voor een rugzak kleiner dan 42 liter. Deze tassen zijn over het algemeen klein genoeg om mee te nemen als handbagage.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.