Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Een andere veroorzaker van het gevoel niet jezelf te zijn, is het maken van beslissingen die niet in lijn liggen met je waarden en gewoonten. Misschien werk je te hard, of drink je meer dan gebruikelijk. Of ben je begonnen met tijd door te brengen met mensen, waar je je misschien niet zo thuis voelt.
Het betekent aan jezelf denken en dingen doen die goed voor je zijn. Het betekent 'ja' zeggen tegen die ene kans, omdat het voor jou goed voelt, ook al zeggen anderen dat je het misschien beter niet kunt doen. Of 'nee' zeggen als je iets niet wilt, ondanks dat je dat misschien lastig vindt.
Door je te gedragen zoals je je wilt voelen, kun je het bijpassende gevoel ervaren. Door je rustiger te gedragen en meer te accepteren zul je meer rust ervaren. Door je te gedragen als een energiek persoon die snel dingen afhandelt zul je je echt energieker gaan voelen.
Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen.
Telkens wanneer jij jezelf niet goed genoeg vindt, wanneer je bijvoorbeeld van mening bent dat je niet mooi of slim bent, ervaart jouw lichaam pijn. Volgens de Amerikaanse psychologe dr. Kristin Neff zijn vooral vrouwen te streng voor zichzelf en gaan ze gebukt onder een continue stroom van zelfkritiek.
Boosheid loslaten doe je zo. De eerstvolgende keer dat je woede voelt opkomen, doordat je je benadeeld of bedreigd voelt, draai je het om. Niet boos worden om kleine denken, denk niet aan hoe jij benadeeld wordt en slachtoffer bent in deze situatie, maar bedenk hoe de ander (of de situatie) op dit punt is gekomen.
Boosheid kan enorm veel oorzaken hebben. Meestal is woede een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Innerlijke vrijheid is vrijheid van gedachten en gevoelens. Het heeft te maken met jouw eigen weg durven gaan, je eigen koers varen, je pad uitstippelen, je eigen morele kompas ontwikkelen. Het heeft wat mij betreft te maken met autonomie. Dit artikel is geschreven in de serie over: behoeften.
Om je vrij te voelen is het een kwestie van vol houden! Vrij zijn betekent volgens het woordenboek: dat je onafhankelijk bent van de macht of wil van een ander. Het betekent ook dat jouw emoties en verlangens er mogen zijn! Je legt jezelf geen beperkingen op.
Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten.
Het belangrijkste inzicht voor jezelf blijven in een relatie is te proberen niet om de ander, maar ook niet om jezelf te veranderen. Verander het patroon tussen jullie. Als je steeds degene bent die volgt, of altijd degene bent die leidt, is het patroon scheefgegroeid.
Voor de zelf-vorm van het wederkerend voornaamwoord van de eerste persoon enkelvoud kunnen we zowel de gereduceerde vorm mezelf als de volle vorm mijzelf gebruiken. Mezelf is de gewone vorm. Mijzelf legt extra klemtoon.
Herpak je leven
Het antwoord is simpel: Je hebt de controle uit handen gegeven en laat anderen bepalen wat je moet doen. Doe je dit te lang, dan zul je hier erg ongelukkig van worden. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen en je weer gelukkig en in control te voelen.
Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.